Μέτρα αναστολής του αυξητικού ρυθμού των αποποιήσεων κληρονομιάς καταστρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Πολλοί φορολογούμενοι, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στην υπερ-φορολόγηση που υφίστανται τα τελευταία χρόνια, προχωρούν σε αποποίηση κληρονομιάς.
Παράγοντες του υπουργείου κάνουν λόγο για 50.000 αποποιήσεις κληρονομιάς με το 2017 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2013 και μετά παρουσιάζουν σταθερά αύξηση.
Ειδικότερα, οι αποποιήσεις ανήλθαν σε 29.199, το 2014 σε 41.388, το 2015 σε 45.628 και το 2016 σε 54.422.
Η αποποίηση κληρονομιάς είναι μια συμβολαιογραφική πράξη στην οποία καταφεύγουν πολλοί φορολογούμενοι προκειμένου, κατά κύριο λόγο, να γλιτώσουν τα βάρη που συνεπάγεται η κατοχή ακινήτων, ειδικά στις περιπτώσεις ακινήτων χαμηλής εμπορικής αξίας και οικονομικής απόδοσης.
Οι παρεμβάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών:
-την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή του φόρου κληρονομιάς. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φόρος πληρώνεται σε 12 δόσεις που καθεμιά δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 500 ευρώ ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις που ο κληρονόμος είναι ανήλικος ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων διπλασιάζεται στις 24. Τις σχετικές προθέσεις του ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε η ίδια η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή
-την έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης για την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να εξοφλούν φόρο κληρονομιάς με εκχώρηση μέρους της κληρονομούμενης ακίνητης περιουσίας. Η έκδοση της απόφασης έχει καθυστερήσει σημαντικά καθώς η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί από το 2013.