Ο κίνδυνος του πληθωρισμού μπορεί να φρενάρει την ανάκαμψη ή να την κάνει πολύ βραχύβια . Η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικότητας.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, προειδοποίησε ότι -εκτός των άλλων- υπάρχει και ο κίνδυνος, παρά τους καταρράκτες ρευστότητας από την άνευ προηγουμένου διευκολυντική νομισματική και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, στο τέλος να επικρατήσουν οι δυνάμεις της «δομικής στασιμότητας», της μέτριας ανάπτυξης.

Στο δυσμενέστερο σενάριο αυτής της προοπτικής επιμένει και ο υψηλός πληθωρισμός κόστους που ψαλλιδίζει σταθερά τα εισοδήματα των εργαζομένων…

Σχολιάζοντας το πρόσφατο κείμενο του Προέδρου της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης και του χρέους, ο Θ. Πελαγίδης εξήγησε ότι η πρόταση για ταυτόχρονη «βύθιση» του επιμέρους χρέους των χωρών μελών με ένα κοινό ταμείο εξαγοράς χρέους, αλλά με ταυτόχρονη τήρηση δημοσιονομικών κανόνων μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη να κάνει το απαραίτητο άλμα στην ενοποίηση.

“Είναι η ευκαιρία που μας προσφέρει η πανδημία” είπε χαρακτηριστικά.

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία για αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά θα αποτελέσουν και ένα τεστ για τους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της χώρας, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Ο κ. Πελαγίδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με την ύφεση να περιορίζεται στο 2,3%, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να οφείλεται και στο εκ των πραγμάτων χαλαρό «λοκντάουν» που εφαρμόστηκε.

Όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με την έλευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ότι η αποδοτική αξιοποίησή τους θα είναι και ένα τεστ για τους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της χώρας μετά από μια δεκαετία αλλαγών λόγω και των προγραμμάτων στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, είναι άλλη μια ευκαιρία για θετικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η χώρα καθώς οι μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο όταν υπάρχουν χρήματα, αλλιώς η οικονομία είναι ακίνητη.

Τέλος ο κ. Πελαγίδης μίλησε για το νέο του βιβλίο που μόλις εκδόθηκε από τις διεθνείς εκδόσεις Pallgrave Macmillan με τίτλο «Who’s to blame for Greece? Life after bankruptcy» – “Οι  προκλήσεις της….ζωής μετά την χρεοκοπία” (https://www.palgrave.com/gp/book/9783030640804).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here