Το παράδειγμα είναι κλασσικό, το χρησιμοποιούν όλοι αλλά ταυτόχρονα απεικονίζει ανάγλυφα την πραγματική κατάσταση:

  • Ένα πακέτο τσιγάρα, πωλείται 4,60 ευρώ.
  • Ο περιπτερούχος, το αγοράζει  4,38 ευρώ.
  • Το κέρδος του είναι μόλις 22 λεπτά ανά πακέτο.

Όταν ο πελάτης πληρώσει με κάρτα και POS, η συνολική προμήθεια για χρήση POS είναι από 0,45% έως και 2%, το κέρδος του περιπτερούχου εξαϋλώνεται.

Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να επιβάλει τη μείωση των χρεώσεων – προμηθειών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με POS.

Συζητά εδώ και καιρό με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι τράπεζες φαίνεται να συμφωνούν ενώ θετικές εμφανίστηκαν οι διοικήσεις των VISA και Mastercard σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

  • Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση που κρατήσουν οι εταιρείες (acquirers) που έχουν εξαγοράσει από τις τράπεζες τις δραστηριότητες των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πλήρωσαν ένα τίμημα με βάση τις υφιστάμενες προμήθειες.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αν δεν καταλήξουν όλοι σε συμφωνία θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει βάζοντας πλαφόν στις προμήθειες.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι χρεώσεις για συναλλαγές, ύψους 10-12 ευρώ.

Οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας , από το 0,20% στο 0,10%. 

Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία σκέλη, αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση.

  • Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS, με αποτέλεσμα η συνολική προμήθεια να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την υποχρεωτική χρήση POS σε λαϊκές αγορές ανέφερε ότι:

  • «η διάθεση όλων των παικτών της αγοράς είναι ν’ ανταποκριθούν στις παραινέσεις και στην πίεση που ασκούμε. Αν χρειαστεί θα νομοθετήσουμε, σας διαβεβαιώ ότι η βούληση του υπουργού είναι τέτοια, ώστε να μην αφεθεί αυτό το ζήτημα στην τύχη του».

Το Υπουργείο Οικονοομικών διαβεβαιώνει ότι πριν την 1η Απριλίου όταν δηλαδή επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτική χρήσης POS σε 35 κλάδους της οικονομίας  (ταξί, ασφάλειες ζωής, λαϊκές αγορές, μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λ.π) θα έχει επιλυθεί το ζήτημα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ