Οι πωλήσεις λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν το Σεπτέμβριο, σε μια ένδειξη ότι οι Βρετανοί καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους μετά από ένα δυνατό καλοκαίρι για τον κλάδο λιανικής.

Η στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 0,8% σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο, αντανακλώντας την πτώση των δαπανών στα καταστήματα τροφίμων, στα πολυκαταστήματα και μέσω διαδικτύου.

Η πτώση του Σεπτεμβρίου ήταν αυτή που οδήγησε στη μείωση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων λιανικής στο τρίμηνο στο 1,2%. Πρόκειται για τρίτη συνεχόμενη πτώση, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες κορυφώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού και τώρα επιβραδύνουν.

Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι η κινητήρια δύναμη της βρετανικής οικονομίας και τα νοικοκυριά έχουν τροφοδοτήσει την ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, αποθαρρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Οι προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες είναι ανάμεικτες. Η αύξηση των μισθών ανεβάζει ρυθμούς και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, ωστόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει υποτονική όσο πλησιάζουμε προς την έξοδο από την ΕΕ το Μάρτιο του επομένου έτους.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here