Οι πωλήσεις λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν το Σεπτέμβριο, σε μια ένδειξη ότι οι Βρετανοί καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους μετά από ένα δυνατό καλοκαίρι για τον κλάδο λιανικής.

Η στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 0,8% σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο, αντανακλώντας την πτώση των δαπανών στα καταστήματα τροφίμων, στα πολυκαταστήματα και μέσω διαδικτύου.

Η πτώση του Σεπτεμβρίου ήταν αυτή που οδήγησε στη μείωση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων λιανικής στο τρίμηνο στο 1,2%. Πρόκειται για τρίτη συνεχόμενη πτώση, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες κορυφώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού και τώρα επιβραδύνουν.

Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι η κινητήρια δύναμη της βρετανικής οικονομίας και τα νοικοκυριά έχουν τροφοδοτήσει την ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, αποθαρρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Οι προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες είναι ανάμεικτες. Η αύξηση των μισθών ανεβάζει ρυθμούς και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, ωστόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει υποτονική όσο πλησιάζουμε προς την έξοδο από την ΕΕ το Μάρτιο του επομένου έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here