Περιορισμένες ποσότητες αερίου μέσω Ουκρανίας όπως και χθες στέλνει σήμερα η Gazprom, ενώ με δηλώσεις στελεχών της, επανέρχεται στο “παιχνίδι των ευθυνών” της Siemens. Στο μεταξύ η τιμή του αερίου υποχωρεί σήμερα περισσότερο από 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις ευρωπαϊκές αγορές. Αλλά η χθεσινή απειλή του Κρεμλίνου επικρέμαται.

Ειδικότερα, η Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα στείλει 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας την Τρίτη, όπως και τη Δευτέρα.

Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα καταστεί εφικτή προτού η Siemens Energy επισκευάσει ελαττωματικό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, ο Βιτάλι Μαρκέλοφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Όμως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες, πως οι ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα συνεχιστούν πλήρως έως ότου η “συλλογική Δύση” άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατηγόρησε τις κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού, ο οποίος παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές της εξαγωγές ως “όπλο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here