Δημήτρης Μαλλάς

Στο χώρο των video games εισέρχεται η Google καθώς ο διαδικτυακός κολοσσός ανακοίνωσε μία νέα υπηρεσία video game streaming, η οποία μάλιστα φέρει την ελληνική ονομασία Stadia!

Η ανακοίνωση της νέας πλατφόρμας έγινε κατά τη διάρκεια του Google Developers Conference (GDC) με την Google πάντως να αφήνει αρκετά κενά όσον αφορά το περιεχόμενο της υπηρεσίας. Το Google Stadia θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να παίζουν αγαπημένα παιχνίδια τους μέσα από μία ευρεία γκάμα συσκευών (smartphones, tablets, PC αλλά και τηλεόραση). Ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να εγκαθιστά κάτι στον υπολογιστή του καθώς όλα θα γίνονται μέσω του browser και αρχικά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η υπηρεσία θα υποστηρίζεται μόνο από τον Chrome, τον browser δηλαδή της Google. Δεν αποκλείεται, φυσικά, να δούμε και κάποιο app για smartphones και tablets αλλά αυτό ήταν κάτι στο οποίο δεν αναφέρθηκε η Google.

Όπως επίσης δεν έγινε αναφορά και στο θέμα των χρεώσεων αλλά και στην ακριβή ημερομηνία εμπορικής διάθεσης. Η Google υποστήριξε ότι το Stadia θα είναι διαθέσιμο μέσα στο 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία και το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό post στο blog του αμερικανικού κολοσσού.

Για τα παιχνίδια ενδεχομένως να είναι απαραίτητο και ένας ειδικός controller, ο οποίος ήταν το μόνο αξεσουάρ που ανακοινώθηκε και ο οποίος μοιάζει αρκετά με εκείνους που συναντάμε στις κονσόλες της Sony (PlayStation) και της Microsoft (Xbox).

Στην παρουσίαση της υπηρεσίας, η Google έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υποδομή που θα χρησιμοποιήσει για την παροχή του Stadia και η οποία αξιοποιεί τα data centers που διαθέτει η Google σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από πλευράς παιχνιδιών, δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση για συνεργασίες. Όμως, η αναφορά στην ανακοίνωση για το Assasinn’s Creed: Odyssey της Ubisoft δείχνει ότι μάλλον η Google έχει ήδη κλείσει αρκετές συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες παραγωγής παιχνιδιών.

Η Google τόνισε ακόμη ότι στόχος της είναι να προσφέρει τα παιχνίδια με ανάλυση 4Κ και με τη δυνατότητα για 60 frames το δευτερόλεπτο (fps), υποστηρίζοντας HDR αλλά και surround ήχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here