Παρά την πανδημία, παρότι έχουν ανασταλεί όλες οι ενέργειες προώθησης των φαρμάκων και παρότι κανένα νέο φάρμακο δεν έχει εισέλθει στην ελληνική αγορά εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια, η κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας εξακολουθεί να αυξάνεται εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ! Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η υπέρβαση στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο ήταν 360 εκατ., συνάγεται το συμπέρασμα ότι φέτος έχουμε αύξηση της υπέρβασης κατά 27%!

Είναι φανερό λοιπόν ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει αδικαιολόγητη αβελτηρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος (όπως και η προηγούμενη), ενώ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση είχε δεσμευτεί για μείωση της υπέρβασης εντός του 2020. Φαίνεται επίσης ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας πριν από ενάμιση μήνα ήταν μία απέλπιδα προσπάθεια να δείξει στη φαρμακευτική αγορά ότι δεν μένει με σταυρωμένα χέρια.

Θυμίζω ότι, στις 9 Ιουλίου, η κυβέρνηση μετά από ευρεία διϋπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρία του Βασίλη Κικίλια, ανακοίνωσε τη λήψη 7 μέτρων με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου:

  1. Εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.
  2. Υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία.
  3. Δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, που θα αφορά δαπάνες πρόληψης (εμβόλια)
  4. Διείσδυση γενοσήμων και βιο-ομοειδών φαρμάκων στην αγορά.
  5. Επίσπευση και διεύρυνση των διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.
  6. Αύξηση του ποσού συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με το clawback.
  7. Εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών.

Μέχρι σήμερα, όμως, ελάχιστα έχουν γίνει στην πράξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης συνεδριάζει πυρετωδώς παρά την πανδημία, αλλά η αλήθεια είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος περίπου 8 μηνών μέχρις ότου ενεργοποιηθεί η νέα επιτροπή…

Και βέβαια, από τα προαναφερόμενα μέτρα μόνο η εξαίρεση των εμβολίων και μέρους της δαπάνης των ανασφαλίστων είναι δυνατόν να έχουν άμεσο και μετρήσιμο αποτέλεσμα στη μείωση της υπέρβασης. Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων εικάζεται ότι μπορεί να έχουν θετική επίπτωση, αλλά δεν είναι βέβαιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση ποιος είναι ο μετρήσιμος στόχος από την εφαρμογή των μέτρων. Για παράδειγμα ακόμη αναμένουμε να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το ποσό που αφορά την πρόληψη και τα εμβόλια, που θα εξαιρεθεί από το όριο του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα, καθώς αν το θέμα δεν ξεκαθαριστεί εγκαίρως, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να παραγγείλει και να παραλάβει στην ώρα τους τα εμβόλια για τη γρίπη, ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Διότι η παγκόσμια ζήτηση είναι τεράστια και προφανώς καμία εταιρεία δεν θα φέρει εμβόλια στην Ελλάδα αν είναι να χάσει εκατ. πληρώνοντας αυξημένο clawback…

Τα ίδια και χειρότερα αφορούν και τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την πορεία της δαπάνης, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς είναι και εκεί οι δαπάνες έχουν ξεφύγει, καθώς τόσους μήνες δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο. Να θυμίσω ότι το 2019, η υπέρβαση της δαπάνης έφθασε το 44% του κλειστού προϋπολογισμού.

Στο σημείο αυτό πάντως η κυβέρνηση δύναται λόγω της πανδημίας να αυξήσει το όριο του κλειστού προϋπολογισμού, προκειμένου να ανακουφίσει τον κλάδο. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει δώσει κανένα στίγμα για τις προθέσεις της και τα στατιστικά δεδομένα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα στη φαρμακευτική αγορά.

Έπειτα από όλα αυτά γίνεται ξεκάθαρο ότι η κατάσταση δεν δύναται να ελεγχθεί, αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να σπάσει αυγά, ήτοι να χρησιμοποιήσει εργαλεία ελέγχου της συνταγογράφησης των γιατρών και να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα στον ιατρικό κλάδο. Αντ’ αυτού, οι συναρμόδιοι υπουργοί πανηγυρίζουν για την άυλη μεν, αλλά ανεξέλεγκτη δε συνταγογράφηση. Η κατανάλωση φαρμάκων στο μεταξύ συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο…

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ