Το Greek Real Estate Investment Forum 2024 #grei24 διοργανώνεται από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Η συμμετοχή στo συνέδριο είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και online μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn.
Το συνέδριο φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους φορείς και παράγοντες της αγοράς, και αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές επαγγελματικής διαχείρισης ακινήτων, καταγράφοντας τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και πρακτικές στις πτυχές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ακινήτων. Τέλος παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της Ελληνικής Αγοράς Real Estate.
Panel V: «Η εξέλιξη των αστικών χώρων μετά το σοκ της πανδημίας και του πληθωρισμού»
Ομιλητές (αλφαβητική σειρά):
• Ιωάννης Γεώργιζας, Διευθύνων Σύμβουλος, Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε.
• Δημήτρης Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Savills Hellas
• Σόνια Τζαβέλλα, Συνεργάτιδα Α’ της Δικηγορικής Εταιρίας Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι
Ιωάννης Γεώργιζας: Η Αναπτυξιακή Αθήνας αποτελεί μία μετεξέλιξη. Εξελισσόμαστε ως ο κύριος αναπτυξιακός πυλώνας του δήμου Αθηνών. Η τουριστική ανάπτυξη δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις με παλιότερα. Πλέον έχουμε εμπλουτίσει την ομάδα έργου που λειτουργεί με αθόρυβο τρόπο και αναδεικνύει την βιώσιμη ανάπτυξη. Εκπονήσαμε μία μελέτη για να αποτυπώσει το φαινόμενο του τουρισμού. Δεν φαίνεται κάποιο σημάδι υπερτουρισμού, παρά μόνο πύκνωσης/συσσώρευσης σε σημεία της πρωτεύουσας. Στην Αναπτυξιακή υπηρεσία υπάρχει γραφείο υποδοχής συνεδρίων.
Δημήτρης Μανουσάκης: Προφανώς όλοι γνωρίζουμε ότι η αγορά διήλθε μιας σοβαρής κρίσης από το 2010 και μόλις το 2018 είδαμε τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης, παρότι υπήρχαν επενδύσεις αυτό το διάστημα. Τον Μάρτιο του 2020 με το lockdown δεν γινόταν καν δια ζώσης συναντήσεις. Οπότε παρουσιάστηκε μία στασιμότητα. Η πανδημία χτύπησε αρκετά τις διεθνείς αγορές, ωστόσο στην Ελλάδα δεν σημειώθηκε κάποια σοβαρή καθίζηση. Η Golden Visa λειτούργησε πολύ πιο καλά στην Πορτογαλία. Σε εμάς υπήρχαν ζητήματα διότι τα 250.000 ευρώ που ίσχυαν για την Ελλάδα ήταν αρκετά χαμηλά. Ωστόσο δημιουργήθηκε μία κινητικότητα, αλλά χωρίς αστική ανάπτυξη. Η πανδημία ήταν ο καταλύτης για την μεταβολή αλλαγών στην στρατηγική του real estate.
Σόνια Τζαβέλλα: Μετά τις 31 Αυγούστου η αγορά έχει υποχωρήσει και μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες μέσα από το πρόγραμμα Golden Visa. Μπορείς ένα εμπορικό ακίνητο να το μετατρέψεις σε οικιστικό. Παρόμοια ρύθμιση υπάρχει και για τα διατηρητέα. Η νομοθετική ρύθμιση υπάρχει, αλλά ακόμη δεν έχουν εκδοθεί διευκρινιστικές εγκύκλιοι για να μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε διαδικαστικά θέματα. Χρειάζεται σταθερότητα, διαφάνεια κτλ. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο για την Golden Visa, ώστε να ξέρουμε σε ποιους απευθυνόμαστε, προσαρμογές μπορούν να γίνουν αλλά δεν γίνεται να αλλάζει εκ βάθρων.