Υπάρχει πραγματικά πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ;

0

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στην υποστήριξη του αιτήματος για την μη περικοπή των συντάξεων είναι το θηριώδες δημοσιονομικό υπερπλεόνασμα το οποίο εν πολλοίς στηρίζεται στο εξίσου εντυπωσιακό και απίστευτου μεγέθους υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αφού συγκέντρωσε τα αποθεματικά όλων των επιμέρους ασφαλιστικών φορέων, παρουσιάζει μια πλασματική εικόνα «ταμειακής υγείας» που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη:

  1. Η Κυβέρνηση θεωρεί το σύνολο των κατασχεθέντων λογαριασμών ως «έσοδο του ΕΦΚΑ». Είναι γνωστό πως καθημερινά γίνονται εκατοντάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ που δεν ανταποκρίνονται στις ρυθμίσεις και τις υποχρεώσεις τους. Το ποσό που η κυβέρνηση έχει καταγράψει ως «έσοδο» από αυτή την πηγή ξεπερνά το 1,3 δις Ευρώ.
  2. Η Κυβέρνηση έχει εισπράξει δόσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙΙ οι οποίες έπρεπε να κατευθυνθούν αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα σε εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου και ειδικά για Εφάπαξ και Συντάξεις. Ο ΕΦΚΑ καθυστερεί την καταβολή αυτών των εφάπαξ και συντάξεων, ενισχύοντας το ταμειακό του απόθεμα κατά 1,5 δισ. Ευρώ.
  3. Η δραματική καθυστέρηση στην εκκαθάριση, καταγραφή και καταβολή νέων συντάξεων στην Ελλάδα είναι πλέον αντικείμενο διεθνούς σχολιασμού και χλευασμού. Μόνο από στον τομέα των Επικουρικών Συντάξεων η καθυστέρηση φτάνει ακόμη και τα 3 χρόνια και με τον τρόπο αυτό τα λογιστικά πλεονάσματα «φουσκώνουν»….

Ο ΕΦΚΑ έχει μια τεράστια οφειλή από χρωστούμενα αναδρομικά σε 50.000 οριστικές συντάξεις.  Αυτές οι 50.000 συντάξεις, αυξάνονται με ρυθμό 15.000 αιτήσεων κάθε μήνα…

Τελικά ίσως το «υπερ-πλεόνασμα» του ΕΦΚΑ της τάξης του 1,5 δις Ευρώ φέτος να είναι ακόμη μία «αυταπάτη» ….

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here