Γράφει η ‘’ξενοδόχος’΄

 

  • «Υπάρχει Ναυάγιο στη Ζάκυνθο;»

Το ερώτημα απηύθυνε από το βήμα της Βουλής χθες ο Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή την κριτική που δέχεται το υπουργείο από Εκκλησία και αντιπολίτευση για την νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τη σύσταση της εταιρείας Ναυάγιο Α.Ε.

  • «Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει, γιατί υπάρχει απόφαση των τοπικών φορέων και του δημοτικού συμβουλίου να μην το επισκέπτονται οι τουρίστες γιατί απλά δεν είναι ασφαλές.
  • Πρόκειται για το δεύτερο πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της χώρας μετά την Ακρόπολη.
  • Τι τα θέλουμε τα αξιοθέατα, για να μην έχουν ασφάλεια;
  • Αυτό θέλουμε να συνεχιστεί;», αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για το Ναυάγιο της Ζακύνθου «θα έρθει για να διασώσει το Ναυάγιο της Ζακύνθου.

  • Αφήνεται κάποια σκιά σε σχέση με την επένδυση που δεν έγινε σε παρακείμενη περιοχή (σ.σ. από τον εμίρη του Κατάρ, ενώ υφίστανται και οι αντιδράσεις της Εκκλησίας).

Δεν έχει καμία σχέση η επένδυση αυτή με την παρέμβαση που κάνουμε εμείς.

Το Ναυάγιο βρίσκεται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας και από το Σύνταγμα ο αιγιαλός ανήκει στο κράτος- ούτε καν στην τοπική αυτοδιοίκηση- επομένως η διαχείρισή του δεν μπαίνει σε καμία αξίωση της Εκκλησίας σε σχέση με το Ναυάγιο.

Δεν έχουμε καμία σχέση με οποιαδήποτε επένδυση που προωθείται στο νησί, έχουμε όμως  σχέση με τη διαχείριση και τη συντήρηση ενός εθνικού πόρου όπου έρχονται τουρίστες και άρα  βοηθά όλη την τοπική οικονομία. Η τοπική κοινωνία χαιρέτησε την νομοθετική πρωτοβουλία.

Η εταιρεία Ναυάγιο Α.Ε. θα διαχειριστεί το νούμερο 1 τουριστικό αξιοθέατο- η Ακρόπολη είναι το νο 1 πολιτιστικό αξιοθέατο– και πρέπει αυτή η εταιρεία να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να κάνει έργα και να διαχειριστεί έναν από τους σημαντικότερους εθνικούς πόρους.

Αρκεί να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο κάνουμε εξώδικα σε …Τούρκους γιατί διαφημίζουν την Τουρκία με την παραλία του ναυαγίου. Από το νόμο, η διαχείριση της εταιρείας θα περιορίζεται στον αιγιαλό και την παραλία».

Σημειώνεται εδώ ότι με βάση τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Τουρισμού προβλέπεται η σύσταση της νέας ΑΕ  με την επωνυμία «ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Α.Ε.», η οποία «αναμένεται να συμβάλλει τόσο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της απώλειας εισοδήματος από την αδυναμία παρέμβασης, ανάπτυξης και δημιουργίας υποδομών στην περιοχή, όσο και στον περιορισμό της ζημίας που προκαλεί η μη αξιοποίηση στο εθνικό προϊόν», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η διάρκεια της εταιρείας, με έδρα σε δήμο εντός της Περιφέρειας Αττικής, διατηρώντας υποκατάστημα εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου θα είναι 99 χρόνια.

  • «Η εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και με εγγυήσεις πλήρους διαφάνειας και εποπτεύεται από τον υπουργό Τουρισμού», όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here