«Η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήριος δύναμη στην προσπάθεια της πατρίδας μας να αλλάξει σελίδα μετά την κρίση. Μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην εθνική προσπάθεια για οριστική επιστροφή στην ανάκαμψη και αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, την Τρίτη, στην τελετή απονομής των βραβείων επιχειρηματικής αριστείας «Βραβεία ΕΒΕΑ 2020».
Φέτος, για δέκατη ένατη φορά, το ΕΒΕΑ επιβραβεύει την επιχειρηματική αριστεία και η τελετή απονομής, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο κ. Μίχαλος συνέχισε αναφέροντας ότι η χώρα μας, με πολύ κόπο και θυσίες, έχει καταφέρει να διορθώσει σημαντικές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες του παρελθόντος, να δρομολογήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών.
Δεν παύουν, όμως, προσέθεσε ο κ. Μίχαλος, να υπάρχουν ακόμη μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό περιβάλλον.
«Το τελευταίο διάστημα ο κόσμος μας φαίνεται να διακατέχεται όλο και περισσότερο από αβεβαιότητα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται και το διεθνές εμπόριο δοκιμάζεται. Παλιές και νέες απειλές ενισχύονται. Αναδύονται διαρκώς νέες εστίες γεωπολιτικών εντάσεων και παράγοντες αστάθειας, που σαφώς επηρεάζουν και την ευρύτερη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, εμείς καλούμαστε να επιταχύνουμε το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, να καλύψουμε ένα τεράστιο επενδυτικό κενό, της τάξης των 100 δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, να “προλάβουμε το τρένο” της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και να θωρακίσουμε το μέλλον της απασχόλησης».
Σε όλες αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε να ανταποκριθούμε, υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος προσθέτοντας: «Τώρα, είναι η ώρα να αφήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου στην άκρη τις επιμέρους διαφορές και να συστρατευθούν σε ένα κοινό μέτωπο, για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για νέες επενδύσεις σε εξωστρεφείς και παραγωγικές δραστηριότητες. Για επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία, σε καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμβαδίσουν με τον διεθνή ανταγωνισμό και να ολοκληρωθούν οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει: για τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη επένδυσης στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Στην αναβάθμιση της Παιδείας, στη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς, «σε επίπεδο θεσμικό όσο και σε επίπεδο κουλτούρας» όπως είπε.
Ο πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι ο ρόλος της Πολιτείας στην προσπάθεια για ανάκαμψη είναι εξαιρετικά κρίσιμος.
«Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα σημαντικές θετικές κινήσεις. Τις αναγνωρίζουμε και αναμένουμε ακόμη περισσότερες. Οι προσδοκίες μας είναι πλέον υψηλές και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εκπλήρωσή τους, με ουσιαστικές και υπεύθυνες διεκδικήσεις». Ωστόσο, συνέχισε, «είναι ώρα και για τις ίδιες τις ελληνικές επιχειρήσεις να «γίνουν» η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα. Πρώτοι εμείς πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, μέσα σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται. Να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές, τα μοντέλα λειτουργίας, την κουλτούρα μας. Να τολμήσουμε τις κατάλληλες επενδυτικές αποφάσεις».