Xώρα χωρίς θεσμούς, χώρα φτωχή και χωρίς προοπτική

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Όλες οι χώρες του κόσμου, κάποια στιγμή της ιστορίας τους, είναι καταδικασμένες να βιώσουν μια βαριά, βίαιη και οδυνηρή οικονομική κρίση από αυτές που διαλύουν τα θεμέλια της κοινωνίας.

Μερικές χώρες έχουν το θλιβερό προνόμιο να βιώνουν πολλές τέτοιες κρίσεις, κάποιες με ιδιαίτερη συχνότητα.

Οι κοινωνίες που κατάφεραν να επιβιώσουν τέτοιων δραματικών οικονομικών κρίσεων είναι μόνον εκείνες που είχαν ισχυρούς, δίκαιους και λειτουργικούς θεσμούς.

Μόνον οι θεσμοί και όχι ο πλούτος ή τα κεφάλαια προστατεύουν τις κοινωνίες από την καταστροφή στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, -προφανώς με το βλέμμα στραμμένο στην παρούσα συγκυρία- δημοσίευσε μια μελέτη με τις 7 πιο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει επειγόντως ανάγκη η χώρα:

  1. Την ταχύτητα της δικαστικής διαδικασίας.
  2. Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
  3. Τον περιορισμό της εγκληματικότητας.
  4. Τη μείωση του κόστους κανονιστικής συμμόρφωσης.
  5. Τη χορήγηση κινήτρων για επενδύσεις.
  6. Τη μείωση της γραφειοκρατίας.
  7. Τη βελτίωση της παιδείας και των υποδομών.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι η δραματική διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς. Η Δικαιοσύνη πάσχει, η Παιδεία υστερεί, η Δημόσια Διοίκηση είναι παράλυτη, η επιβολή του Νόμου και της Τάξης που αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ευημερούσας κοινωνίας αποτελεί διακύβευμα και όχι απαίτηση των πολιτών.

Όταν οι θεσμοί δεν λειτουργούν, η κοινωνία δεν μπορεί να διαχειριστεί την καινοτομία, τις αλλαγές, την εξέλιξη των ιδεών και των πεποιθήσεων.

Όταν οι θεσμοί είναι «χαλαροί», η κοινωνία δεν μπορεί να προστατεύσει την κληρονομιά της, οι πολίτες δεν έχουν πυξίδα για να εξελιχθούν.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ξεκινώντας από το «μικρό» ζήτημα της Καλαμάτας όπου μια μικρή ομάδα κατοίκων με προφανή οικονομικά – και μόνο – κίνητρα κατάφερε να παρασύρει το Δημοτικό Συμβούλιο στο να αποκηρύξει την πρόοδο και την εξέλιξη στην κινητή τηλεφωνία.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και μεγάλα.

  • Η μπαχαλοποίηση των κινητοποιήσεων,
  • η αδρανοποίηση της Δικαιοσύνης,
  • η ανεπάρκεια της Παιδείας,
  • η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες που ρυθμίζουν τη ζωή μας.

Οι κοινωνίες που δεν εξελίσσονται, εξαφανίζονται.

Η Ελλάδα αντιστέκεται στις καινοτομίες είναι επιρρεπής στον λαϊκισμό, υποκύπτει στις εύκολες λύσεις που προτείνουν αμόρφωτοι και εμμονικοί ηγέτες του δρόμου.

Η Ελλάδα χρειάζεται μία μόνο επανάσταση κι αυτή είναι η Επανάσταση των θεσμών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ