Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε στις Βρυξέλες, προκειμένου να εξετασθεί κατά πόσον βελγικές τράπεζες έχουν πληρώσει επιτόκια από λογαριασμούς του δολοφονηθέντα ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, παρ΄όλο που οι λογαριασμοί είχαν παγώσει έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή αντιποίνων.

Καταγγέλλεται πως περί τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν περάσει στα χέρια ανθρώπων που έλεγχαν τους λογαριασμούς του Καντάφι.

Σ΄αυτούς περιλαμβάνονται Λίβυοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αποκαλύπτει το δημόσιο Μέσο RTBF, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Το RTBF μετέδωσε πως όταν ο ΟΗΕ αποφάσισε να παγώσουν οι καταθέσεις της κυβέρνησης Καντάφι στο εξωτερικό, στο Βέλγιο τηρήθηκε μεν η απόφαση αλλά δεν σταμάτησε η απόδοση των επιτοκίων.

Μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στα 2011, ο ΟΗΕ επέβαλε οικονομικά αντίποινα εναντίον των περιουσιακών στοιχείων της λιβυκής κυβέρνησης, παγώνοντας περί τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Αλλά όπως προκύπτει στις χώρες της Ε.Ε., οι κυβερνήσεις πάγωσαν μόνον το αρχικό ποσό και όχι τα επιτόκια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders, δήλωσε στους δημοσιογράφους χτες Τρίτη πως δεν συμμετείχε στην απόφαση να ξεμπλοκαριστούν τα επιτόκια των καταθέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here