Καθώς η διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας λαμβάνει διαστάσεις εμπορικού πολέμου ευρείας κλίμακας, οι επενδυτές αναζητούν καταφύγια. Τα ομόλογα είναι ένα από τα κύρια καταφύγια, αλλά όχι το μόνο; Πού κρύβονται για να αποφύγουν τα «πυρά»; Στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Την ώρα που ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 βρίσκεται σε τροχιά πτώσης και βλέπει τα εφετινά του κέρδη να περιορίζονται στο 3%, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης S&P Small Cap 600 καταγράφει άνοδο 13% από τις αρχές του έτους, κινούμενος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο Russell 2000, ο οποίος επίσης παρακολουθεί την πορεία των αμερικανικών μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, έχει ενισχυθεί περισσότερο από 11% φέτος.

Οι μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις και από της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το επίπεδο του S&P Small Cap 600 σε σχέση με τον S&P Mid Cap 400 είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1998.

Στην ασφάλεια των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στρέφει τους επενδυτές και το ράλι του δολαρίου. Η ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος δεν είναι καλό νέο για τις μεγάλες πολυεθνικές, που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από το εξωτερικό.

Αντιθέτως ευνοεί τις μικρές εταιρείες, που δραστηριοπούνται στην τοπική αγορά και συχνά στηρίζονται στις εισαγωγές πρώτων υλών από το εξωτερικό.

Ακόμη και στην Ευρώπη, όπου η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ λειτουργεί ευεργητικά για τις πολυεθνικές της ηπείρου, οι μικρές κεφαλαιοποίησης εταιρείες συγκεντρώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο δείκτης MSCI Europe Small Cap καταγράφει άνοδο 2,3% φέτος, έναντι πτώσης 1,5% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Europe.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here