γράφει ο Βαγγέλης Τσάπας

 

O Satoshi Nakamoto τοποθέτησε το Bitcoin ως εναλλακτική λύση στο κεντρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο ελέγχεται από εμπορικές και κεντρικές τράπεζες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το BTC είναι επί του παρόντος πολύ καλό σε πολλές από τις βασικές του πτυχές. Το halving έχει μειώσει κατά το ήμισυ το ποσοστό πληθωρισμού και δημιούργησε περισσότερο δημόσιο ενδιαφέρον. Η τιμή του Bitcoin έχει ανακάμψει πλήρως σε σύγκριση με πριν από την κρίση της κορώνας και αυτή τη στιγμή είναι έως και 35% από τις αρχές του έτους. Πολλοί βασικοί και μακροοικονομικοί παράγοντες είναι επίσης ανοδικοί. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στις τράπεζες είναι επί του παρόντος μάλλον λιγότερο καλή. Ο ζωντανός επενδυτικός θρύλος Warren Buffett φαίνεται τώρα να έχει αυτή τη γνώμη και πουλά ένα τεράστιο ποσοστό των τραπεζικών μετοχών του.

Πωλείται η Goldman Sachs

Σε αντίθεση με την πορεία των κρυπτονομισμάτων, οι τράπεζες μπορεί να είχαν μια δύσκολη στιγμή από τον Μάρτιο . Από άποψη υγείας, η κρίση της κορώνας φαίνεται να έχει κορυφωθεί στις περισσότερες χώρες, αλλά ο οικονομικός αντίκτυπος δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί.

Είναι γνωστό από το παρελθόν ότι οι τράπεζες, ως οι άξονες της οικονομίας, πλήττονται πάντα περισσότερο από οικονομικές κρίσεις. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία ότι πολλές εταιρείες ή ακόμη και ιδιώτες δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα δάνεια τους με λιγότερο εισόδημα. Μια δύσκολη φάση θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει για τις τράπεζες και το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Ο Warren Buffet από την πλευρά του έχει πουλήσει τεράστια μερίδια σε διάφορες τράπεζες. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως Goldman Sachs. Εδώ μείωσε την επένδυσή του κατά 84% από 12 εκατομμύρια μετοχές σε 1,9 εκατομμύρια. Η εταιρεία επενδύσεων της Buffett, Berkshire Heathaway, πούλησε επίσης 1,8 εκατομμύρια μετοχές της JP Morgan.

Κρυπτονομίσματα έναντι τραπεζών

Τα νέα γεγονότα, ότι ο Buffett έχει πουλήσει όλες τις μετοχές της αεροπορίας και προς το παρόν δεν αγοράζει άλλες εταιρείες, αυτό είναι ένα άλλο χτύπημα. Ο επενδυτής δεν είναι γνωστός για βραχυπρόθεσμα παιχνίδια και σκέφτεται πολύ μακροπρόθεσμα.

Επομένως, είναι απίθανο ο Warren Buffet να αποφασίσει να πουλήσει τις μετοχές της τράπεζας μόνο λόγω των τρεχουσών κακών τιμών. Είναι πολύ πιο πιθανό ότι βλέπει μια θεμελιώδη αλλαγή στην κερδοφορία του επιχειρηματικού μοντέλου της Goldman Sachs.

Από την άλλη ο Warren Buffett δεν είναι γνωστός ως οπαδός του BTC, επομένως μπορεί να αποκλειστεί, ότι οι ενέργειες του επενδυτή θα μπορούσαν να έχουν σχέση με τον ψηφιακό χρυσό.

Ωστόσο, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε γιατί ο Buffett από όλα τα μέρη πούλησε το Goldman Sachs τόσο μαζικά. Ωστόσο, το Berkshire Heathaway εξακολουθεί να επενδύεται σε μεγάλο βαθμό σε άλλες τράπεζες, όπως η JP Morgan, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το κρυπτονόμισμα έχει ήδη κερδίσει την τράπεζα εναντίον του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here