Σε ελεύθερη πτώση οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα ανεξέλεγκτο sell-off σε κλίμα πανικού καθώς ο Dow Jones έφτασε να χάνει 1.597,08 μονάδες (-6%) στα χαμηλά της ημέρας, υποχωρώντας κάτω και από τις 24.000 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης έχασε τελικά 1.175 μονάδες, τις περισσότερες στα 121 χρόνια της ιστορίας του, διαγράφοντας όλα τα κέρδη του 2018 και κλείνοντας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 25.000 μονάδων.

Ο S&P σημείωσε βουτιά 4,1% διαγράφοντας επίσης όλα τα κέρδη του 2018, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 3,8%. Οι δύο δείκτες γνώρισαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τον Ιούνιο του 2016 μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Η κατρακύλα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς οι δείκτες βρέθηκαν να διολισθαίνουν κάτω από κρίσιμα επίπεδα στήριξης (όπως οι 25.000 μονάδες για τον Dow Jones και οι 2.700 μονάδες για τον S&P 500), ενεργοποιώντας τις αυτοματοποιημένες εντολές πώλησης.

Δείκτες – Στατιστικά

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 1.175,21 μονάδες (-4,60%) στις 24.345,75 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 273,42 μονάδες (-3,78%) στις 6.967,53 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 113,19 μονάδες (-4,10%) στις 2.648,94 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Boeing (-5,74%), η Exxon Mobil (-5,69%) και η 3Μ (-5,60%).

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν κάτω από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών.

Στον αντίποδα, οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν, οδηγώντας σε αρνητικό έδαφος τις αποδόσεις, καθώς το μαζικό sell-off στη Wall Street έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις.

Η απόδοση στο 10ετές υποχώρησε 5,8 μονάδες βάσης στο 2,794%, έχοντας σκαρφαλώσει νωρίτερα σήμερα μέχρι το υψηλό του 2,883%. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο δείκτης CBOE Volatility (VIX), ο οποίος αποτυπώνει την βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στην αγορά, σημείωσε άλμα 20 μονάδων σκαρφαλώνοντας στο 30,71 που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.

Το sell-off των δεικτών ακολουθεί την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Τα ισχυρά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας – με τελευταίο παράδειγμα τα μάκρο που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας – ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σύντομα στην επόμενη αύξηση των επιτοκίων και ενδεχομένως να επιλέξει να ακολουθήσει φέτος μία πιο επιθετική προσέγγιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Την Παρασκευή οι δείκτες υποχρεώθηκαν σε βουτιά άνω του 2% καθώς η έκθεση για την απασχόληση έδειξε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Η αύξηση των μισθών – με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών – εκτιμήθηκε ότι θα οδηγήσει σε ταχύτερη ενίσχυση του πληθωρισμού, οδηγώντας την Federal Reserve σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που θα ανακοινώσουν μέσα στην εβδομάδα τα οικονομικά τους μεγέθη είναι οι General Motors και Walt Disney την Τρίτη, Tesla την Τετάρτη και Twitter την Πέμπτη.

Στα μάκρο της ημέρας, αντικρουόμενα ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 59,9 μονάδες τον Ιανουάριο από 56 μονάδες τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ τοποθετούσαν τον δείκτη στις 56,5 μονάδες.

Από την πλευρά της η εταιρεία Markit κατέγραψε στην έρευνα της επιβράδυνση της δραστηριότητας σε χαμηλό εννέα μηνών.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ