Η νέα μεγάλη εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας σηματοδοτεί την αφετηρία μιας μεγάλης διαδρομής στις εμπορικές τους σχέσεις.

Ξεκίνησε η  μετά – Brexit και η μετά -D. Trump εποχή που σε κάθε περίπτωση έχουν αφήσει έντονο αποτύπωμα στην οικονομική ζωή της Βρετανίας.

Το 2018, χαρακτηρίστηκε από την ένταση στις παραδοσιακά καλές εμπορικές σχέσεις Η.Π.Α και Βρετανίας.

Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, είχε επιβάλλει δασμούς όχι μόνο σε προϊόντα της Βρετανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας.

  • Είχε επιβάλει φόρο 25% στις εισαγωγές του βρετανικού χάλυβα και ένα 10% στις εισαγωγές του βρετανικού αλουμινίου.

Τότε το Λονδίνο αντέδρασε έντονα  στις κινήσεις της Ουάσινγκτον. Ως αντίποινα, επέβαλλε αντίστοιχους δασμούς σε διάφορα αμερικανικά προϊόντα όπως το bourbon και τα Levi’s jeans.

Το καθεστώς αυτό τελειώνει  την 1η Ιουνίου 2022.

  • Το καλοκαίρι τίθεται  σε εφαρμογή η νέα εμπορική συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα χαλαρώσει τους δασμούς που είχαν επιβάλλει οι δύο χώρες από το 2018.

Αν και είναι ένα μεγάλο βήμα για τους δυο συμμάχους δε φαίνεται να είναι η αρχή ενός πλήρους ελεύθερου εμπορίου.

Παρά τη διακαή επιθυμία του Boris Johnson να κάνει ομαλότερη τη μετά – Brexit εποχή και να στηρίξει την επιλογή της εξόδου της χώρας από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία στη νέα αυτή συμφωνία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here