Το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτει την παροχή “χρυσής βίζας” για ξένους επενδυτές μεγάλων κεφαλαίων στη βρετανική οικονομία, κλείνοντας έτσι τον δρόμο για μόνιμη κατοικία στη χώρα και τελικά για βρετανική υπηκοότητα σε Ρώσους ολιγάρχες και Κινέζους “κροίσους”.

Το πρόγραμμα τερματίζεται επισήμως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να επιφέρει πλήγμα στο ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος και στο οργανωμένο έγκλημα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Η.Β.

Με βάση τους νέους κανίνες, θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όσων ζητούν άδεια μόνιμης παραμονής στη Βρετανία, ενώ θα εξαιρούνται τα κρατικά ομόλογα από τον υπολογισμό του ύψους της επένδυσης που θα απαιτείται για τη χορήγηση της εν λόγω βίζας.

Η “χρυσή βίζα” θα αρχίσει να χορηγείται εκ νέου εντός του 2019, αφού θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι παραπάνω ρυθμίσεις, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Μεγάλο ρόλο στην διακοπή έπαιξε η επιδείνωση των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου – Ρωσίας, μετά την απόπειρα δολοφονίας Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα σε αγγλικό έδαφος, η οποία αποδίδεται από τις βρετανικές αρχές στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο αριθμός όσων αιτούνται “χρυσή βίζα” έχει ήδη μειωθεί αρκετά από το 2015, όταν η βρετανική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή νέα νομοθετικά μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και αύξησε το αναγκαίο ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων σε 2 εκατ. βρετανικές λίρες.

Η βίζα αφορά πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (28 της ΕΕ, Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενσταϊν) και Ελβετίας, καθώς οι τελευταίοι δεν χρειάζονται βίζα για να εγκατασταθούν στο Η.Β. Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν και οι Κινέζοι επενδυτές, που το τελευταίο διάστημα αποτελούσαν το 50% όσων έκαναν αίτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here