Μαζικές αγωγές και αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο καφέ από τις νέες αθετήσεις συμβολαίων

Οι Βραζιλιάνοι παραγωγοί καφέ αθέτησαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τα συμβόλαια παράδοσης, αποτυγχάνοντας να εκτελέσουν τις προσυμφωνημένες πωλήσεις και εκθέτοντας τους εμπορικούς οίκους σε ζημίες. Οι αθετήσεις, όπως μεταδίδει το Reuters σε αποκλειστικό του άρθρο, άρχισαν να αυξάνονται πέρυσι μετά από μια σειρά κλυδωνισμών των τιμών που προκλήθηκαν από τους σοβαρούς παγετούς που κατέστρεψαν τη συγκομιδή στις καλλιέργειες της Βραζιλίας. Η φετινή σοδειά ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Ορισμένοι αναλυτές μείωσαν τις αρχικές τους εκτιμήσεις κατά σχεδόν 4 εκατομμύρια σάκους, καθώς τα δέντρα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από τους παγετούς και την ξηρασία του 2021. Οι τιμές του καφέ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διαπραγματεύονταν μεταξύ 2,17 και 2,21 δολαρίων ανά λίβρα, πάνω από 70% υψηλότερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Η άνοδος των τιμών έδωσε στους Βραζιλιάνους αγρότες ένα “πάτημα” για αθέτηση των συμβάσεων, ώστε να μπορούν να πουλήσουν κόκκους spot market (άμεσης παράδοσης), επιτυγχάνοντας υψηλότερη τιμή. Αρκετοί μεγάλοι εξαγωγείς όπως οι Sucafina, Olam, Louis Dreyfus και COFCO, καθώς και συνεταιρισμοί συμπεριλαμβανομένου του Νο. 1 εξαγωγέα Cooxupe, μάχονται νομικά για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω αθέτησης των συμβολαίων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα στα οποία παραπέμπει το Reuters. Οι προθεσμιακές πωλήσεις από αγρότες και εξαγωγείς από τη Βραζιλία, είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της αγοράς. Οι προκαταβολές συμβάλλουν στη μείωση των διακυμάνσεων της αγοράς, επειδή επιτρέπουν στους αγρότες να πραγματοποιούν πωλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.

Ο δικηγόρος Cristiano Zauli από το δικηγορικό γραφείο Cristiano Zauli Advogados, ο οποίος βοηθά εμπόρους σε υποθέσεις κατά Βραζιλιάνων αγροτών, είπε ότι είχε καταθέσει περίπου 50 αγωγές φέτος έναντι περίπου 100 πέρυσι, ζητώντας αποζημίωση από παραγωγούς καφέ που δεν κατάφεραν να παραδώσουν. Πρόσθεσε δε, ότι είχε λάβει δικαστικές εντολές για κατάσχεση καφέ σε φάρμες, όπως πέρυσι, όταν οι σκληροί παγετοί κατέστρεψαν περίπου το 15% της παραγωγής καφέ της Βραζιλίας και ώθησαν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά.

Περισσότερα στο coffeemag.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ