Την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ευκράντη, τα οποία διοργανώνονται από το περιοδικό Ναυτικά Χρονικά. Σε μια βραδιά κατά την οποία η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά, εκλεκτά μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας συμμετείχαν σε μία εκδήλωση που σκοπό είχε να τιμήσει τους πρωταγωνιστές της.

Η παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας και της Κύπρου, αρμόδιας για θέματα ναυτιλίας, αλλά και των εκπροσώπων όλων των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του εφοπλισμού, της ναυτεργασίας, του πολιτισμού, της έρευνας και του κατασκευαστικού κλάδου, υπογραμμίζει τη θεσμική διάσταση που έχουν λάβει τα Βραβεία Ευκράντη, στη συνείδηση της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας.

Τα τιμώμενα πρόσωπα και φορείς που διακρίθηκαν, επελέγησαν από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, έχοντας ως αρχή τη ρήση «Τιμούμε όσους τιμούν τη ναυτιλία μας», αντιπροσωπεύουν, όπως κάθε χρόνο, τα ναυτιλιακά γράμματα, την ακαδημαϊκή έρευνα, την εξειδικευμένη ενημέρωση και, φυσικά, το ναυτιλιακό επιχειρείν. Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη 2022 σχηματίστηκε από βραβευθέντες προηγούμενων ετών, από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής οικογένειας της χώρας μας καθώς και από τακτικούς αρθρογράφους των Ναυτικών Χρονικών.

Το βίντεο από την εκδήλωση μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τα φετινά Βραβεία Ευκράντη απονεμήθηκαν στις παρακάτω προσωπικότητες, ιδρύματα και φορείς:

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία απονεμήθηκε στον Γιώργο Προκοπίου, ιδρυτή των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas LNG Partners.

pastedGraphic.png

Ο κ. Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas LNG Partners με τον κ. Θεόφιλο Ξενακούδη, Chief Commercial Officer του IRI/The Marshall islands Registry και Managing Director του γραφείου του Πειραιά, χορηγού του βραβείου.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν τον Γιώργο Προκοπίου με το Βραβείο της Συνολικής Προσφοράς,καθώς αναγνώρισαν την επί σειρά ετών πρωταγωνιστική πορείατου στο διεθνές ναυτιλιακό στερέωμα. Η δημιουργία μιας σειράς επιχειρήσεων με επενδύσεις σε διαφορετικούς κλάδους της ναυτιλιακής βιομηχανίας αλλά και ο κυρίαρχοςρόλος των διαχειριστριών εταιρειών που έχει ιδρύσει, στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα, αναφέρθηκαν ως σημαντικά στοιχεία για τη βράβευση του κ. Προκοπίου. Ταυτόχρονα, η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη υπογράμμισε το δυναμικό του «παρών» αλλά και τις πολυάριθμες επενδύσεις του στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν σημαντικό εθνικό κεφάλαιο.

Βραβείο για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Καρούση, Director της Chios Navigation.

pastedGraphic_1.png

Ο κ. Κωνσταντίνος Καρούσης, Director της Chios Navigation με τον Alexander Christensen, Business Development Manager (North Europe), Isle of Man Ship Registry, χορηγού του βραβείου.

Ο Κωνσταντίνος Καρούσης, εκτός από την ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία, χαίρει της εκτίμησης του συνόλου της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, και γι’αυτόν τον λόγο, εδώ και αρκετές δεκαετίες, είναι μέλος στα διοικητικά συμβούλια των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του ελληνικού εφοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσης αποτελεί εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 2012έως και σήμερα.

Με δεδομένη τη διαχρονικά έντονη επιχειρηματική παρουσία της οικογένειας Καρούση στο City του Λονδίνου, ο Κωνσταντίνος Καρούσης αποτελεί επίσης ενεργό μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας της βρετανικής πρωτεύουσας. Από το 1990 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Greek Shipping Co-operation Committee, ενώ είναι αντιπρόεδρος του «Committee» από το 2002 μέχρι και τις μέρες μας.

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισε το εύρος των δράσεών του εντός και εκτός Ελλάδος και τη διαχρονική προσπάθειά του για ισχυροποίηση των θέσεων της ελληνικής ναυτιλίας στα διεθνή fora. Η δυναμική προσωπικότητά του, οι πολύπλευρες γνώσεις του, η αγάπη του για την Ελλάδα και τη διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης τον καθιστούν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και έναν gentleman της διεθνούς ναυτιλίας.

Βραβείο Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας απονεμήθηκε στην Alassia NewShips Management Inc.

pastedGraphic_2.png

Ο κ. Νίκος Χατζηωάννου, Executive Chairman της Alassia NewShips Management Inc. με τον κ. Κωνσταντίνο Οικονόμου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marine Tours, χορηγού του βραβείου.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισαν την ουσιαστική εξωστρέφεια η οποία χαρακτηρίζει την Alassia NewShips Management Inc. και τους επικεφαλής της, αλλά και τις δράσεις της σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της ελληνικής ναυτιλιακής κληρονομιάς και την ενημέρωση της νέας γενιάς της χώρας μας. Η κριτική επιτροπή υπογράμμισε την αμφίδρομη σχέση της εταιρείας με το εξωτερικό της περιβάλλον, καθώς και την προβολή των θέσεων, των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων της με καινοτόμο και συνάμα ουσιαστικό τρόπο. Η στρατηγική επικοινωνίας της εταιρείας σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία απαιτεί εξωστρέφεια και δυναμισμό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχειρίστριας εταιρείας με καινοτόμο πνεύμα διοίκησης και σύγχρονο προφίλ επικοινωνίας με τους κοινωνικούς της εταίρους.

Βραβείο Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για την Υποστήριξη της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στην Evalend Shipping Co.

pastedGraphic_3.png

Ο κ. Κρίτων Λεντούδης, επικεφαλής της Evalend Shipping Co. και ο κ. Ηλίας Μάλλιος, Υπεύθυνος Εξαγωγών της SEABRIGHT, χορηγού του βραβείου.

Η προτίμηση και η έμπρακτη υποστήριξη ελληνικών εταιρειών κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού αποτελεί τον βασικό λόγο βράβευσης της Evalend Shipping Co. με το φετινό Βραβείο Ευκράντη Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας. Η κριτική επιτροπή των Βραβείων, αποτελούμενη απότα μέλη της HEMEXPO, αναγνώρισε τη διαχρονική εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η Evalend Shipping Co. στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster και στις κατασκευάστριες εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού της χώρας μας. Η υποστήριξη από εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές ναυτιλιακό επιχειρείν, αποτελούν εχέγγυο για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο των based-in-Greece εταιρειών κατασκευής και εξαγωγής ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Βραβείο Συνεισφοράς στην Τεχνολογική Καινοτομία

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για τη Συνεισφορά στην Τεχνολογική Καινοτομία απονεμήθηκε στη Latsco Shipping Ltd.

pastedGraphic_4.png

Ο κ. Αντώνιος Γεώργαντζης COO της Latsco και η Εξοχότατη Julie Lymberopulos, Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, χορηγού του βραβείου.

Το φετινό Βραβείο Ευκράντη για τη «Συνεισφορά στην Τεχνολογική Καινοτομία» απονεμήθηκε στη Latsco Shipping Ltd για το project ναυπήγησης υγραεριοφόρου LPG τύπου 87kDF. Η βράβευση προήλθε έπειτα από προτάσεις των μελών της MARTECMA και τελική επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της MARTECMA. Το νέο υγραεριοφόρο (LPG) πλοίο, χωρητικότητας 87.000 κ.μ., παρουσιάζει πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ασφάλεια, την αποδοτικότητα, την περιβαλλοντική συμμόρφωση και τη συμβατότητά του με διάφορους προορισμούς και απαιτήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών. Η συγκεκριμένη βράβευση δεν αναδεικνύει απλώς μια υπερσύγχρονη προσθήκη στον στόλο της Latsco, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία αυτού του τύπου πλοίου ως συμβόλου προόδου και καινοτομίας για την ελληνική ναυτιλία, που ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογίες και πρακτικές στη ναυπήγησή του.

Βραβείο Καλύτερου Manager

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 Καλύτερου Manager απονεμήθηκε στον Αντώνη Φαράκλα, Διευθύνοντα Σύμβουλο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων Charterwell Maritime S.A., Chartworld Shipping Corporation και Chartworld Maritime Management Corporation του Ομίλου Κολλάκη.

pastedGraphic_5.png

Ο κ. Αντώνης Φαράκλας, Διευθύνοντας Σύμβουλος των ναυτιλιακών επιχειρήσεων Charterwell Maritime S.A., Chartworld Shipping Corporation και Chartworld Maritime Management Corporation του Ομίλου Κολλάκη μαζί με την κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ERMA FIRST και τον κ. Κωνσταντίνο Σταμπεδάκη Co-Founder & Managing Director της ERMA FIRST, χορηγού του βραβείου.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή των Βραβείων, η πολυσύνθετη σκέψη καθώς και η hands-on λήψη αποφάσεων του Αντώνη Φαράκλα έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην άνθιση και στη γιγάντωση των ναυτιλιακών εταιρειών του Ομίλου Κολλάκη. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τη συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών στον ναυτιλιακό στίβο, καθιστούν τον Αντώνη Φαράκλα έναν από τους ικανότερους managers διαχειριστριών εταιρειών στο περιβάλλον της ελληνικής ναυτιλίας .Όπως τόνισαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ο Αντώνιος Φαράκλας, εκτός από τη δραστηριότητά του ως διευθύνον στέλεχος, συμβάλλει ενεργά στον δημόσιο διάλογο της εγχώριας αλλά και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς είναι μέλος σε σημαντικό αριθμό επιτροπών νηογνωμόνων, ενώσεων και συλλογικών φορέων εκπροσώπησης. Στο πρόσωπο του, η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισε έναν manager ο οποίος, χάρη στον ζήλο, τις ικανότητες, την αποτελεσματικότητα αλλά και την αγάπη του για το επάγγελμά του, συνιστά ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική ναυτιλία.

Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης «Αθηνά».

pastedGraphic_6.png

Η ομάδα του Κέντρου Ναυτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης «Αθηνά» με τον κ. Κωνσταντίνο Κορωνάκη, CEO της D. KORONAKIS S.A., χορηγού του βραβείου.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν το Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης «Αθηνά», αναγνωρίζοντας την αξία του ως εκπαιδευτικού κέντρου που επιτρέπει στους Αξιωματικούς Καταστρώματος και Μηχανής να αναπτύξουν αλλά και να διευρύνουν περαιτέρω τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου «Αθηνά» λαμβάνουν τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική τους πρόοδο και εξέλιξη σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ναυτιλιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής αναφέρθηκαν εκτενώς στον άριστο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου Ναυτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης «Αθηνά» καθώς και στην υψηλής ποιότητας κατάρτιση με τη χρήση αξιόλογων εκπαιδευτών, σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας. Η ιδιαίτερα επιτυχής λειτουργία του εκπαιδευτικού κέντρου τα τελευταία χρόνια το έχει καταστήσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια και φήμη. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, λειτουργώντας με γνώμονα τη διατήρηση και την εξέλιξη της ναυτικής παράδοσης της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην υποστήριξη της νέας γενιάς Ελλήνων ναυτικών.

Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση.

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στον Αντιπλοίαρχο Ευριπίδη Κατσαούνη ΠΝ και στον Αντιπλοίαρχο (Μ) Παρασκευά Καλαβρυτινό ΠΝ.

pastedGraphic_7.png

Ο Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη ανάμεσα στον Αντιπλοίαρχο Ευριπίδη Κατσαούνη ΠΝ και στον Αντιπλοίαρχο (Μ) Παρασκευά Καλαβρυτινό ΠΝ.

Το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη αποφάσισε να αναγνωρίσει τον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν ο Αντιπλοίαρχος Ευριπίδης Κατσαούνης ΠΝ και ο Αντιπλοίαρχος (Μ) Παρασκευάς Καλαβρυτινός ΠΝ, ως επιβάτες στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Οι δύο αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού ανέσυραν χτυπημένους συνεπιβάτες τους και μεταφέροντας σε ασφαλή απόσταση από το σημείο σύγκρουσης παρέχοντας τους πρώτες βοήθειες και δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους.

Βραβείο Ευκράντη Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία απονεμήθηκε στον καθ. Μιχάλη Σκούλλο, Πρόεδρο του ΜΙΟ-ECSDE.