Έχετε ακούσει ποτέ για το Abitibi;

Στην καρδιά του Καναδά βρίσκεται μια εκτενής γεωλογική ζώνη που παρείχε περισσότερο από το 90% της παραγωγής χρυσού της χώρας. Έχει ανακαλυφθεί εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια και βρίσκεται μεταξύ του Κεμπέκ και του Οντάριο. Η ζώνη αυτή αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό της μεταλλευτικής βιομηχανίας ολόκληρου του Καναδά.

Έπειτα από την ανακάλυψη χρυσού στο σημείο Lac Fortune το 1906, η Abitibi έγινε μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές εξόρυξης χρυσού στον κόσμο και παρήγαγε πάνω από 190 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού.

Το γράφημα “χαρτογραφεί” την ιστορία της ανακάλυψης χρυσού στο Abitibi ενώ καταδεικνύει ότι το πλούσιο έδαφος της περιοχής έχει ακόμη… πολλά να δώσει.

Ο Καναδάς, γνωστός παλαιότερα για την παραγωγή δέρματος από κάστορες και την ξυλεία του, δεν αποκάλυψε τον φυσικό του πλούτο αμέσως.

Γράφημα από το Visual Capitalist

Υπήρχαν μόνο ελάχιστες αναφορές περί ανακάλυψης  χρυσού στην πρώιμη ιστορία του. Ο χρυσός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1823, στις ακτές του Rivière Chaudière στο Κεμπέκ, ανατολικότερα της περιοχής, γνωστό σήμερα ως Abitibi.

Αλλά καθώς οι έποικοι εξαπλώθηκαν προς τα δυτικά, ο χρυσός εμφανίστηκε στη Βρετανική Κολομβία και το Yukon στα τέλη του 1800. Μόλις στη δεκαετία του 1900 βρέθηκε χρυσός στη ζώνη του Abitibi, σηματοδοτώντας την αρχή της σύγχρονης εποχής για την καναδική εξορυκτική βιομηχανία.

Έτσι ξεκίνησε και η κατασκευή ορυχείων για την εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου. Μαζί με την ίδρυση του ορυχείου Dome, αναπτύχθηκαν παράλληλα τα ορυχεία  Hollinger και McIntyre που ξεκίνησαν τις εργασίες τους το 1912. Αυτά τα τρία ορυχεία έχουν χρησιμεύσει ως δυνάμεις παραγωγής καναδικού χρυσού για δεκαετίες, αποδίδοντας πάνω από 45 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού σε σύνολο.

Τις επόμενες δεκαετίες, η τεχνολογική πρόοδος στη μεταφορά και τον εντοπισμό αποθεμάτων χρυσού επέτρεψε την άνθηση και ανάπτυξη της εξόρυξης στην περιοχή Abitibi. Οι μέθοδοι εναέριας ανίχνευσης βοήθησαν στον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων και η ανάπτυξη των εκτεταμένων σιδηροδρομικών συστημάτων του Καναδά επέτρεψε την ευκολότερη πρόσβαση και μεταφορά υλικών και ανθρώπων.

Σε πολλά διαφορετικά camps εξόρυξης που υπάρχουν, η περιοχή Abitibi παρήγαγε σήμερα περισσότερα από 190 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here