Γράφει η «ξενόδοχος»
Ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα να έρθει η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει λύση στο μείζον ζήτημα των ακυρώσεων που καλούνται να διαχειριστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, ένας ακόμη «πονοκέφαλος» λόγω κορωνοϊού, ο οποίος μάλιστα απειλεί και τη βιωσιμότητά τους.
Το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις να αποζημιώνουν τους πελάτες τους με την έκδοση κουπονιών (vouchers) τα οποία θα έχουν 18μηνη διάρκεια, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι επιστροφές χρημάτων. Μέχρι τώρα, επικρατεί «θολό» τοπίο αναφορικά με τα ακυρωτικά που ζητούν μετ’ επιτάσεως- όπως είναι εύλογο- οι πελάτες, αφού δεν μπορούν να ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις τουριστικές επιχειρήσεις, γραφεία, ξενοδοχεία κ.α. να ακολουθούν η καθεμιά διαφορετική πολιτική, ανάλογα φυσικά και με τις δυνάμεις καθ’ εκάστης. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είχε κάνει τη σύσταση για «ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων», με το βλέμμα στην επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, ώστε να διαφυλαχθεί, κατά το δυνατόν το ελληνικό τουριστικό brand.
«Ο καταναλωτής θα πρέπει να εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο και να προφυλάσσεται με κάθε τρόπο, ωστόσο αν την επόμενη μέρα δεν υπάρχει …καθόλου η επιχείρηση γίνεται εύκολα κατανοητό ότι βγαίνει και πάλι χαμένος, με τις επιπλέον απώλειες που συνεπάγονται για την ελληνική οικονομία και ειδικά για τον ελληνικό τουρισμό τα λουκέτα- τα οποία μπορεί να έχουν ακόμη και μαζικό χαρακτήρα», αναφέρεται σχετικά. Tώρα, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που θα υπάρξει, ο πελάτης θα λαμβάνει το κουπόνι με την αξία των χρημάτων της κράτησής του για μελλοντική χρήση, εντός του επόμενου 18μηνου, ήτοι έως το τέλος του 2021. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται περισσότεροι στόχοι: Πέραν του γεγονότος ότι ο καταναλωτής δεν χάνει τα χρήματα που έχει δώσει, ο τουριστικός επιχειρηματίας έχει μία επιπλέον ευκαιρία να επιβιώσει και ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ζήτηση από το εξωτερικό σε μεταγενέστερο χρόνο.
Για την εφαρμογή βέβαια της συγκεκριμένης πολιτικής θα χρειαστεί και παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις Βρυξέλλες, αφού θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία για την αναστολή στους κανόνες αποζημίωσης από την οδηγία για τα πακέτα διακοπών. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν κινηθεί με αιτήματά τους και άλλες κυβερνήσεις όπως αυτές της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Οι Γερμανοί- ενδεικτικά- υιοθετούν τα vouchers για τα τουριστικά γραφεία τους δικούς τους tour operators, δίνοντας την δυνατότητα για επιστροφές χρημάτων, ωστόσο από το 2022 και μετά κι εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν τα πιστωτικά κουπόνια έως το τέλος του 2021.