Μπορείτε να φανταστείτε ένα αυτοκίνητο ή ένα όχημα που το οδηγεί κάποιος χωρίς να κάθεται στη θέση του οδηγού αλλά το ελέγχει απόλυτα μέσω cockpit και οθόνης εξ αποστάσεως; Μια δύσκολη έκτακτης ανάγκης χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως, σώζοντας μια ανθρώπινη ζωή; Μαθητές που μέσω ολογραφικής κλήσης διδάσκονται για το διάστημα με τον καθηγητή εξ αποστάσεως;
Μπορεί όλα τα παραπάνω να μοιάζουν με σκηνές από το μακρινό μέλλον και να φαντάζουν ως εικόνες από φουτουριστικές ταινίες αλλά τελικά βρίσκονται ακόμη πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Η Vodafone χθες σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala, παρουσίασε την «έξυπνη» πόλη του μέλλοντος Vodafone Giga City 5G, στο πλαίσιο της πρώτης της πιλοτικής εφαρμογής δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων, όπου μέσω υπερυψηλών ταχυτήτων, με μηδενικές καθυστερήσεις απόκρισης και με την συνεισφορά του Giga Network 5G, καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές από το μέλλον από τον χώρο των Μεταφορών, της Υγείας και της Εκπαίδευσης έχουν την δυνατότητα να συνδέουν τους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρη Μπρουμίδη, η χώρα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να συμμετάσχει ισότιμα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας ως βάση ένα πλαίσιο αξιοποίησης του φάσματος που θα ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο επικεφαλής της Vodafone στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, οι συγκεκριμένες εφαρμογές αποτελούν μόνο την αρχή για ένα μέλλον που «σίγουρα θα είναι συναρπαστικό για όλους χάρη στα δίκτυα νέας γενιάς και το ΙοΤ, τεχνολογίες στις οποίες πρωτοστατεί η Vodafone».
«Με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καινοτόμες τεχνολογίες και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό συμβάλουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στεκόμαστε δίπλα στους πελάτες και τις τοπικές μας κοινωνίες, διασφαλίζοντας ότι θα μπορούν να επωφεληθούν από τις ψηφιακές τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Χ. Μπρουμίδης. Όπως τόνισε ο CEO της Vodafone Ελλάδας, το 2020 η εταιρεία θα αποκτήσει φάσμα -η δημοπράτηση τοποθετείται το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς- και από το 2021 θα προχωρήσει σταδιακά στην υλοποίηση δικτύου. Η εμπορική αξιοποίηση του 5G αφορά, ως επί το πλείστον, εφαρμογές στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, χωρίς αυτό να αποκλείει, όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας, τις εφαρμογές για νοικοκυριά (π.χ. “έξυπνο” σπίτι) και πόλεις.
Η πιλοτική εφαρμογή του 5G έρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη σημειολογικά χρονική συγκυρία για την Ελλάδα ύστερα κιόλας από τις αντιδράσεις κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Καλαμάτας, όπου μια πλειοψηφία πραγματικά ετερόκλητη έδειξε «κόκκινη κάρτα» στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, με τα ερωτηματικά να αιωρούνται ίσως ακόμα ανάμεσα στους πολίτες για την χρήση δικτύων 5G και την αντιπαράθεση πλέον να εστιάζεται στο τι είδους πόλεις θέλουμε να έχουμε, «τεχνοφοβικές ή τεχνοφιλικές”(;) Όπως όμως και να χει, αυτά τα ερωτήματα θ’ απαντηθούν και η τεχνολογία πάντα το κάνει με τον πιο άμεσο τρόπο. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Γιατί Τρίκαλα;
Ο δήμος Τρικκαίων και η πόλη των Τρικάλων έχουν δείξει εδώ και χρόνια ότι είναι μια πόλη “ανοιχτή” απέναντι στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και τις ψηφιακές δυνατότητες που η εποχή προσφέρει. Την στήριξη και το αγκάλιασμα της προσπάθειας το δείχνει και η χθεσινή παρουσία και συμμετοχή στις δοκιμές 5G του δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου. Στη δική του παρέμβαση έκανε λόγο για νοοτροπίες νέες γενιάς και επεσήμανε ότι οι κοινωνίες που θα αναπτυχθούν είναι εκείνες που δεν φοβούνται το καινούριο. Όταν δε ρωτήθηκε για το θέμα της Καλαμάτας (σ.σ. όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να σταματήσει το εκεί πιλοτικό 5G δίκτυο) απάντησε ότι είναι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του ως πρόεδρος της ΚΕΔ θα είναι να σταματήσει η απλή αναλογική γιατί ο εκεί δήμαρχος δεν είχε πλειοψηφία. Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι στα Τρίκαλα γίνονται διαρκώς μετρήσεις και ότι γενικότερα δεν θα πρέπει να είμαστε τεχνοφοβικοί.
Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε (2013) που κυκλοφόρησε πιλοτικά στο κέντρο της πόλης λεωφορείο που διέθετε τα πάντα εκτός από… οδηγό. Συγκεκριμένα, το βγαλμένο από το, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον όχημα κυκλοφόρησε σε μία από τις πέντε πόλεις που συμμετείχαν σε ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, στο CityMobil2. Η ιδιαιτερότητα, όμως, των Τρικάλων εντοπίστηκε στο γεγονός ότι ήταν η μοναδική από τις πέντε συμμετέχουσες πόλεις που τόλμησε να δρομολογήσει τότε, το 2015, το λεωφορείο σε μη ελεγχόμενο αστικό περιβάλλον. Οι άλλες τέσσερις πόλεις –Μιλάνο (Ιταλία), Λεόν (Ισπανία), Λα Ροσέλ (Γαλλία) και Βαντάα (Φινλανδία)– δρομολογούν τα οχήματα χωρίς οδηγό σε σημεία εκτός αστικού ιστού. Συγκεκριμένα στην Ιταλία κινήθηκαν τα εν λόγω λεωφορεία σε παραλιακό πεζόδρομο, ενώ στο Λα Ροσέλ της Γαλλίας κυκλοφόρησαν σε μεγάλη προκυμαία της περιοχής.
Πέντε χρόνια μετά την 6μηνη πιλοτική κυκλοφορία του λεωφορείου στους δρόμους των Τρικάλων η πόλη το περασμένο καλοκαίρι θέλησε την επιστροφή του. Η e-trikala, η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων που πρωτοπορεί σε εφαρμογές με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, είχε προκήρυξει διαγωνισμό προμήθειας δύο αυτόματων λεωφορείων (χωρίς οδηγό), τα οποία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επρόκειτο να μπουν σε δύο αστικές γραμμές, συνδέοντας το κέντρο της πόλης με τα ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) και με τον σταθμό των ΚΤΕΛ.
Τι μας έδειξε χθες η Vodafone στα Τρίκαλα
5G και Έξυπνη Μετακίνηση στην Πόλη
Στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του δικτύου 5G της Vodafone στα Τρίκαλα έγινε παρουσίαση του πρώτου αυτοκινήτου με οδηγό εξ αποστάσεως, μέσω 5G διασύνδεσης. Χάρη στις υψηλές ταχύτητες , ο οδηγός χειρίστηκε το όχημα από απόσταση μέσω cockpit και οθόνης, όπου σε πραγματικό χρόνο είχε την ίδια ορατότητα στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως εάν βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Οι «εντολές» του οδηγού μεταφέρθηκαν αυτόματα μέσω 5G, με άμεση ανταπόκριση του οχήματος. Το δίκτυο 5G υποστήριξε την οδήγηση ενός οχήματος από απόσταση, καθώς εξασφάλισε υψηλή ταχύτητα, αξιοπιστία και άριστη απόκριση του δικτύου (low latency), σε συνδυασμό με μεγάλο bandwidth για την άμεση μεταφορά εικόνας και τη δυνατότητα άμεσου χειρισμού εξ αποστάσεως. Η υλοποίηση της πιλοτικής αυτής εφαρμογής έγινε σε συνεργασία με την εταιρία Luxoft.
5G και Τηλερομποτική Χειρουργική
Επίσης, παρουσιάστηκε η δυνατότητα τηλεχειρουργικής, μέσω δικτύου 5G, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής που παρουσιάστηκε, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Adjunct Professor of Surgery Ohio State University, Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο American College of Surgeons Clinical Congress 2019, είχε τη δυνατότητα, από την πόλη των Τρικάλων, να συνδεθεί μέσω 5G και να χειριστεί απομακρυσμένα τους χειρουργικούς βραχίονες που βρίσκοταν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθοδηγώντας την εκτέλεση χειρουργικών κινήσεων, ακριβείας. Η μεταφορά εικόνας από το χειρουργείο μέσω 5G υποστηρίχθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Livemedia. Η εφαρμογή αυτή παρουσιάστηκε σε συνεργασία και με το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού (https://robotics.ntua.gr/) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου εκπονείται βασική έρευνα σε θέματα τηλερομποτικής και απτικών συστημάτων, με ιατρικές εφαρμογές.
5G και Πρόσβαση στην Εκπαίδευση και την Επιστήμη
Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής Giga City, χάρη στο δίκτυο 5G της Vodafone, μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήματος. Μέσω ολογραφικής κλήσης ο Δρ. Γιώργος Βεκίνης, Διευθυντής Ερευνών και Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», «συνδέθηκε» με την τάξη και μίλησε στους μαθητές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το ταξίδι και η ζωή στο Διάστημα και τον Άρη, καθώς και για τη σχετική επιστημονική έρευνα που διεξάγει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υποστηρίζοντας διαστημικές αποστολές. Η τεχνολογία 5G υποστηρίζει ολογραφικές κλήσεις χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την εξαιρετική απόκριση. Μέσω του Ιδρύματος Vodafone και σε συνεργασία με την Science Communication και την Ελληνογερμανική Αγωγή, η Vodafone υλοποιεί το πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων για εφήβους Generation Next που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου να γνωρίσουν τις εκθετικές τεχνολογίες, να πειραματιστούν και να αναπτύξουν καινοτόμες κατασκευές που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Το πρόγραμμα προσφέρει εκπαίδευση σε θεματικές όπως αστρονομία, Arduino, Internet of Things, Mobile app development, μεταξύ άλλων, μέσω online πλατφόρμας, εξωσχολικών εργαστηρίων, εκπαιδευτικών πακέτων και του mobile εκπαιδευτικού παιχνιδιού The Moondiver Xperience.
Η υλοποίηση της εφαρμογής αυτή έγινε δυνατή σε συνεργασία με την εταιρία Musion 3D και την κοινωνική επιχείρηση Science Communication.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιλοτική εφαρμογή 5G στην πόλη των Τρικάλων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Huawei που παρείχε υποστήριξη ως προς την τεχνική υλοποίηση του έργου.