Στην τελική ευθεία, για την ΑΜΚ της Alpha Bank οι τράπεζες -κλάδος κλειδί και για το Χρηματιστήριο Αθηνών- καθώς το “βιβλίο προσφορών” ανοίγει την προσεχή Δευτέρα (28 Ιουνίου). Προδιαγεγραμμένη να υπέρ-καλυφθεί, όπως άλλωστε και της Πειραιώς δίνοντας παράλληλα “ανάσες” και στην χρηματιστηριακή αγορά, που κατά γενική εκτίμηση “φρέναρε” με τον εσπευσμένο χαρακτήρα της σχετικής διαδικασίας.

Το θετικό για την αγορά, η άρση μίας εκκρεμότητας, η εκτίμηση πως δεν θα χρειασθεί ανάλογη κίνηση από Εθνική, Eurobank για την συνέχεια του έτους.

Ωστόσο, τα προβλήματα για τον κλάδο παραμένουν, κάτι που αποτυπώθηκε πρόσφατα, τόσο στην παρέμβαση του ESM όσο στην Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βαρύνεται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που παρά τη μέχρι τώρα αποτελεσματική εκκαθάριση/διαχείριση τους παραμένουν σε δυσθεώρητα μεγέθη. Και χωρίς, ακόμη, το σύστημα να έχει αρχίσει να μετρά τα νέα NPLs, που σύμφωνα με τους διοικητές των τραπεζών θα περιοριστούν στα 4 δισ.

Μακάρι, να μείνουν τόσα, αλλά…

Ο ESM, ήταν ξεκάθαρος σημειώνοντας, πως τα NPLs είναι πρόβλημα, σοβαρό πρόβλημα όπως επίσης για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η λήψη επιπλέον δράσεων, εναλλακτικών. Πέραν του “Ηρακλή” Ι και ΙΙ. Μακάρι, να μην απαιτηθεί, αλλά…

Στο ίδιο θέμα, επιμένει και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος διαβεβαιώνοντας μεν, πως το σύστημα άντεξε στην πανδημία αλλά ζητήματα ουσιώδη περιορίζουν την λειτουργική κερδοφορία, το εξαρτούν από το Δημόσιο (εγγυήσεις), βαραίνουν τους ισολογισμούς (απαίτηση αναβαλλόμενης φορολογίας, κόστος τιτλοποιήσεων κ.λ.π).

Και όπως σημείωνε, το Banks.com.gr (την Παρασκευή 18/6) η ΤτΕ θεωρεί, πως η λύση μίας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα πρέπει να αποτελεί μία εναλλακτική/συμπληρωματική για κάθε ενδεχόμενο. Μακάρι, να μην χρειαστεί -εκ των υστέρων- ένα AMC, αλλά ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά, πως δεν…γιατί τότε…

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 23/06/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here