Αργούς ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την υπόλοιπη Ευρωζώνη, βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική οικονομία το 2021, μετά την βαθιά ύφεση της εφετινής χρονιάς.

Για το 2021, το ΔΝΤ αναμένει ρυθμούς ανάκαμψης 4,1%– εκτίμηση πιο απαισιόδοξη και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών στον προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο βάσης του υπουργείου Οικονομικών εκκινεί από το 5,5% και ανεβαίνει κατά δύο μήνες στο 7,5% εφόσον εισρεύσουν εγκαίρως οι ευρωπαϊκοί πόροι το 2021, ενώ το δυσμενές σενάριο κάνει λόγο για ανάπτυξη 4,5% με 5%.
Φέτος, εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει στην Ελλάδα το 9,5% (8,2% προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών) και το 2021 η ανάκαμψη θα είναι 4,1%, όπως προαναφέραμε. Στην ευρωζώνη αντίστοιχα, μετά από βουτιά 8,3%, ακολουθεί ανάπτυξη 5,2%.
Στις υπόλοιπες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο πληθωρισμός από -0,6% φέτος θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2021 και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 7,7% του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4,5% το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με το Ταμείο, οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η ελληνική, καθώς οι περιορισμοί στα

διεθνή ταξίδια, σε συνδυασμό με τον φόβο των καταναλωτών για εξάπλωση της νόσου Covid-19, επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα.

Ιταλία και Ισπανία αναμένεται να δεχθούν ακόμη ισχυρότερο πλήγμα από την Ελλάδα, με το ΑΕΠ τους να κάνει βουτιά φέτος κατά 10,6% και 12,8% αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here