Τα βλέμματα όλων στραμμένα -πάλι- στην Christine Lagarde

0

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν αλλά διστάζουν. Οι Ευρωβουλευτές ως συνήθως υπερβάλλουν στις διεκδικήσεις και τον λαϊκισμό. Η Κομισιόν έδρασε με ταχύτητα ανακοινώνοντας το Επενδυτικό Ταμείο Ανταπόκρισης στον Κοροναϊό (Corona Response Investment Fund) των 25 δις Ευρώ αλλά ταυτόχρονα αποκάλυψε τις περιορισμένες δυνατότητές της.

Αυτή τη στιγμή, ο μόνος άνθρωπος στην Ευρώπη που μπορεί να σηκώσει το ….μπαζούκας για να αντιμετωπίσει τον …κορωνοϊό είναι η Κριστίν Λαγκάρντ που διοικεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε άλλες περιοχές του πλανήτη, οι κεντρικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την προσπάθεια καταπολέμησης των οικονομικών συνεπειών του CoViD-19 μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ωστόσο έχει ελάχιστα πολεμοφόδια για τέτοιου είδους μάχη. Τα επιτόκια του Ευρώ είναι ήδη αρνητικά.

  • Το πιο πιθανό είναι η Christine Lagarde  αύριο να ανακοινώσει μια νέα περαιτέρω μείωση στο βασικό επιτόκιο της κατά 10 μονάδες βάσης από το -0,5% στο -0,6% ή και στο -0,7%. Γνωρίζει όμως ότι αυτή η κίνηση δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αύξηση των πιστώσεων στην διψασμένη για ρευστότητα Ευρωπαϊκή Οικονομία, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου.

Η Λαγκάρντ θα μπορούσε επίσης να ανακοινώσει ένα νέο γύρο φθηνών δανείων TLTROs, όμως το συγκεκριμένο μέτρο είχε μικρή αποτελεσματικότητα ακόμη και όταν η κρίση ήταν καθαρά οικονομική.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Οικονομία χρειάζεται ένα πολύ πιο δραστικό αντι-ιϊκό φάρμακο.

Η Christine Lagarde γνωρίζει καλά -έχει πλούσια αντίστοιχη εμπειρία- ότι ούτε η νομισματική ούτε η δημοσιονομική πολιτική μπορούν πραγματικά να αντισταθμίσουν το άμεσο πλήγμα σε προσφορά και ζήτηση από τον CoViD-19.

Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσει τώρα αυτά τα εργαλεία κυρίως για να συγκρατήσει τις δευτερογενείς συνέπειες στη ρευστότητα και στην εμπιστοσύνη μαζί με μια αναταραχή στις αγορές.

  • Μία ακόμη επιλογή είναι η διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όμως και αυτό το μέτρο είναι λίγο όταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θέλει την ΕΚΤ να αγοράσει απευθείας μετοχές.

Ίσως τώρα είναι πραγματικά η στιγμή να τολμήσει η ΕΚΤ να στηρίξει απευθείας την Ευρωπαϊκή μικρομεσαία επιχείρηση. Προφανώς αυτή η επιλογή συγκεντρώνει ισχυρές αντιδράσεις από τους συνήθεις «ιέρακες» του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού κατεστημένου.

Επόμενη εναλλακτική της Λαγκάρντ είναι να προχωρήσει σε αύξηση των αγορών εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξήσει την ποσότητα των τίτλων που αγοράζει κάθε μήνα, από τα 20 στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και θα στρέψει τις αγορές αυτές περισσότερο προς τα εταιρικά ομόλογα.

Για να στηρίξει τις εθνικές οικονομίες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε αύξηση του ανώτατου ορίου 33% των ομολόγων του εκάστοτε κράτους μέλους της Ευρωζώνης που έχει δικαίωμα να αποκτήσει.

Αυτή η επιλογή προφανώς σήμερα δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα.

Εκτός εάν…