Η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Viva Wallet άνοιξε γραφεία στο Βερολίνο. Το λιανεμπόριο και οι ομογενείς επιχειρηματίες βρίσκονται αρχικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της. Προσεχώς και τραπεζικές υπηρεσίες.

Αυτές τις ημέρες άνοιξε στο Βερολίνο υποκατάστημα της ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Viva Wallet, που έχει ως έδρα το Μαρούσι. Πρόκειται για μια FinTech, δηλαδή για εταιρεία που παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Ο προσανατολισμός της Viva Wallet, που ιδρύθηκε το 2000, είναι σαφώς εξωστρεφής. Από τα περίπου 450 άτομα προσωπικό σχεδόν οι μισοί εργάζονται στα υποκαταστήματά της σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία. Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχει παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι προϋποθέσεις δεν είναι καθόλου άσχημες: τα ταμεία της Viva Wallet είναι γεμάτα. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο συγκέντρωσε γύρω στα 60 εκατομ. ευρώ επιχειρηματικό κεφάλαιο (venture capital) από το επενδυτικό ταμείο Hedosophia. Η τιμή της μετοχής που πλήρωσε η λονδρέζικη εταιρεία ήταν τρεις φορές ακριβότερη από αυτή που κατέβαλε το ελληνικό επενδυτικό ταμείο DECA το 2018 όταν αγόρασε μετοχές της Viva Wallet για 15 εκατομ. ευρώ. Μετοχές έχουν αποκτήσει και επενδυτικές εταιρίες της οικογένειας Λάτση, ενώ το 51% εξακολουθεί να το κρατά ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Viva Χάρης Καρωνής.

Πελάτες της Viva Wallet δεν είναι οι καταναλωτές αλλά όσοι δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για ηλεκτρονικά καταστήματα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του νέου υποκαταστήματος στο Βερολίνο Γιάννη Σαλαβόπουλο οι  υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία “είναι ένας συνδυασμός ψηφιακών παροχών όσο και συσκευών τερματικών πληρωμών προκειμένου οι έμποροι να μπορούν να δέχονται πληρωμές με κάρτες – και με επαφή και χωρίς επαφή.” Τα τερματικά πληρωμών της Viva Wallet δέχονται όλες τις πιστωτικές κάρτες, είτε αυτές της Visa, της Mastercard ή άλλης εταιρείας.

Στον όμιλο της Viva Wallet προστίθενται από φέτος και τραπεζικές υπηρεσίες. Αρχές του χρόνου επιτεύχθηκε συνεννόηση για την εξαγορά της ψηφιακής τράπεζας Praxiabank με έδρα την Αθήνα. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ήδη δώσει πράσινο φως για την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Αναμένεται ακόμη η έγκριση της Τράπεζα της Ελλάδος ως τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να ξεκινήσει η τράπεζα το φθινόπωρο με τις δραστηριότητές της σε ολόκληρη την ΕΕ. Αναφορικά με τις τραπεζικές υπηρεσίες, που θα προσφέρει, o επικεφαλής του νέου υποκαταστήματος στο Βερολίνο, Γιάννης Σαλαβόπουλος διευκρινίζει: “Μιλάμε κυρίως για δάνεια στους πελάτες μας, προκειμένου να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν με μικροχρηματοδοτήσεις κυρίως.”

Η γοητεία της γερμανικής αγοράς

Η Viva Wallet εκτιμά ότι η γερμανική αγορά προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για εταιρείες FinTech. Όχι μόνο λόγω των 83 εκατομ. κατοίκων και ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου. Η Γερμανία θεωρείται σε σχέση με άλλες χώρες σχεδόν “υποανάπτυκτη” σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές πληρωμές. Βέβαια, ήδη δραστηριοποιούνται ένας σεβαστός αριθμός εταιρειών που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες με αυτές της Viva Wallet, όπως για παράδειγμα η PayPal, η Amazon Pay, η Pay Direct, η Apple Pay ή ακόμη η Google Pay.

Παρά ταύτα ο Γιάννης Σαλαβόπουλος είναι πεπεισμένος ότι το προϊόν που προσφέρει η εταιρεία του είναι πιο ελκυστικό: “Στη Viva Wallet έχουμε μόνο ένα κόστος το μήνα, το οποίο είναι πιο ανταγωνιστικό από κάθε άλλη εταιρεία στη Γερμανία.” Ο έμπορος μπορεί να μηδενίσει το κόστος της προμήθειας που παίρνει η Viva Wallet για τις συναλλαγές του από τη στιγμή που κάνει τις δικές του αγορές μέσω των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας. Αυτή την ευκαιρία δεν την προσφέρει κανένας άλλος.

“Διεθνής εταιρεία με ελληνικές ρίζες”

Κάθε ξεκίνημα σε μια ξένη αγορά είναι δύσκολο. Στην περίπτωση όμως της Γερμανίας οι συνθήκες που αντιμετωπίζει η Viva Wallet είναι σύμφωνα με τον Γιάννη Σαλαβόπουλο ευνοϊκές: “Έχουμε ένα πλεονέκτημα δεδομένου ότι ένα κομμάτι του λιανεμπορίου στη Γερμανία είναι και ελληνικό. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία έχει τους περισσότερους Έλληνες λιανεμπόρους σε χώρα του εξωτερικού, είτε μιλάμε για εστιατόρια, είτε για τη γαστρονομία, είτε για μίνι μάρκετ.”

Η Viva Wallet δεν πρόκειται όμως να περιοριστεί στους ομογενείς και στους Γερμανούς εμπόρους. Στον κλάδο του γερμανικού λιανεμπορίου δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με καταβολές από την Τουρκία, τις αραβικές και αφρικανικές χώρες, την Ασία και αλλού. Προκειμένου να τους κερδίσει ως πελάτες ο Γιάννης Σαλαβόπουλος κρίνει  αναγκαίο το προσωπικό που θα εργάζεται στο υποκατάστημα του Βερολίνου να αποτελείται από διαφορετικές εθνικότητες. Αυτή η επιλογή συνάδει άλλωστε με τον αυτοπροσδιορισμό της Viva Wallet: “Είμαστε μια διεθνής εταιρεία με ελληνικές ρίζες.”

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ