Δημήτρης Μαλλάς

 

Το fintech, ήτοι η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για τη δημιουργία νέων, καινοτόμων εφαρμογών που αφορούν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενενους -και πλέον ενδιαφέροντες- κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα οι ηλεκτρονικές πληρωμές παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια και επιπλέον είναι μία χώρα όπου υπάρχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, όπερ σημαίνει ότι υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις προκειμένου να αναπτυχθεί ένα αρκετά δυναμικό fintech οικοσύστημα. Όμως, προς το παρόν, παρά τις αρκετές αξιόλογες προσπάθειες οι ρυθμοί δημιουργίας αυτού του οικοσυστήματος μοιάζουν να είναι αργοί. Και όλα δείχνουν ότι χρειάζεται μία ώθηση.

Αυτή την ώθηση σκοπεύει να δώσει η Visa, ένας εκ των κορυφαίων οργανισμών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο παγκοσμίως, με το Visa Innovation Program, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα. Στόχος του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την CrowdPolicy, είναι πρακτικά να ενεργοποιήσει τις ομάδες αλλά και τις εταιρείες στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του fintech και να τις βοηθήσει ώστε να δημιουργήσουν νέους τρόπους πληρωμών αλλά και καινούριες εμπειρίες στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου για τους Έλληνες καταναλωτές και εμπόρους.

Τι είναι;

Το Visa Innovation Program θα λειτουργήσει ως μία συνεργατική πλατφόρμα όπου οι εταιρείες fintech και οι συνεργάτες της Visa θα δουλέψουν μαζί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς μέσω συγκεκριμένων προτάσεων. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως μεγάλες και μικρού μεγέθους fintech εταιρείες με ολοκληρωμένη ή ημιλειτουργική λύση που ανταποκρίνεται πλήρως ή εν μέρει στις ανάγκες της αγοράς. Το πρόγραμμα θα υποδεχθεί επίσης μικρότερες εταιρείες καλύπτοντας τις ανάγκες τους για πρόσβαση στο φιλικό προς τη Visa οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών και στην απόδειξη της αξίας της ιδέας τους.

Το Visa Innovation Program θα επικεντρωθεί στην αλλαγή της συμπεριφοράς στις πληρωμές από μετρητά σε χρήση καρτών σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: τις ημερήσιες δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό, τις μετακινήσεις καθώς και συναλλαγές προς καταναλωτή (G2C), καταναλωτή προς δημόσιο (C2G), επιχείρηση προς επιχείρηση (B2B) και Peer to Peer (P2P).

 

Επόμενα βήματα

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα μέσω των διαδικτυακών καναλιών και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://crowdpolicy.com/innovation-program/. Οι fintechs που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα συμβούλων, ειδικών, εκπαιδευτών, και στο παγκόσμιο δίκτυο της Visa, ενώ παράλληλα θα λαμβάνουν υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικού σχεδιασμού,  στην ανάπτυξη του λειτουργικού πρωτοτύπου, στον προγραμματισμό καθώς και σε άλλους τομείς, καθόλη τη διάρκεια των 5μηνης διάρκειας κύκλων του προγράμματος.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα:

– Ενεργοποίηση του τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων για να σχεδιάσουν νέες εμπειρίες ψηφιακών συναλλαγών και να εμπλέξουν την αναπτυσσόμενη κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων της CrowdPolicy με τους πελάτες, τις επιχειρήσεις και τους συνεργάτες της Visa, για δυναμική αλληλεπίδραση και συνδημιουργία, δοκιμή λύσεων και μέτρηση απόδοσης.

– Επιτάχυνση των ομάδων για να δημιουργήσουν την εφαρμογή τους με εργαστήρια σχεδιασμού, υποστήριξη καθοδήγησης και ομιλίες. Η διαδικασία επιτάχυνσης θα αποτελείται από διαφορετικά στάδια όπως, ανάπτυξη ιδεών, παραδοχές/εκτιμήσεις, δοκιμή, σχεδιασμό, κατασκευή, μέτρηση, μάθηση, ταχεία σύνταξη πρωτοτύπων και επικύρωση από την αγορά.

– Go live για τις καλύτερες δοκιμασμένες λύσεις πληρωμών στην ελληνική αγορά και την ενσωμάτωσή τους στο παγκόσμιο οικοσύστημα πληρωμών της Visa.

Το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν μια ανθρωποκεντρική σχεδιαστική προσέγγιση και θα αξιοποιήσουν τη μέθοδο της συνδημιουργίας καθώς και την μέθοδο ανοιχτής καινοτομίας σε μια προσπάθεια να προσαρμόσουν τις υφιστάμενες λύσεις τους σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις της αγοράς. Θα ενθαρρύνει επίσης τις fintech εταιρείες να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα Visa Developer Platform (VDP), η οποία προσφέρει απλοποιημένη και φιλική προς το χρήστη πρόσβαση σε πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Visa, μέσω διασυνδέσεων προγραμματισμού εφαρμογών (ΑPIs), επιτρέποντας στον καθένα να μετατρέψει πρωτοπόρες ιδέες σε νέες εμπειρίες ψηφιακών συναλλαγών, καλύπτοντας ταυτόχρονα τα τεχνολογικά πρότυπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ