Βάιος Κρόκος

Αποστάσεις από το γενικότερο κύμα αισιοδοξίας διατηρούν οι βιοτέχνες της χώρας, σύμφωνα πάντα με ότι δήλωσαν σε σχετική έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Σε γενικές γραμμές, θετικές κρίνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενέργειες γύρω από την φορολογία ή τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο μόλις το 34,1% των βιοτεχνών δηλώνει αισιόδοξο για την οικονομία και την εργασία τους επί το συνόλω.

Αναλύοντας άλλα σημαντικά ευρήματα, μια μεγαλύτερη απαισιοδοξία αποτυπώνεται σε μεταποίηση και εμπόριο, ενώ θετικότερες είναι οι εκτιμήσεις στις υπηρεσίες. Άξιο αναφοράς επίσης είναι πως πιο παλαιές επιχειρήσεις (ίδρυση πριν το 2010) βλέπουν πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη μέρα στην αγορά… 

Ειδικότερα

Αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δηλώνουν το 34.1% των Βιοτεχνών, ενώ λίγο και καθόλου αισιόδοξοι το 65.2%. Φαίνεται μια μεγαλύτερη απαισιοδοξία στην Μεταποίηση και στο Εμπόριο (70.6% και 69.1 λίγο και καθόλου αισιόδοξοι αντίστοιχα) ενώ η αισιοδοξία είναι ανεβασμένη στις Υπηρεσίες.

Πιο συγκρατημένες είναι οι Επιχειρήσεις από την Δυτική Αττική (68.3% λίγο και καθόλου αισιόδοξοι, έναντι 64% από την ευρύτερη περιοχή) και οι παλιότερες Επιχειρήσεις, αυτές που ιδρύθηκαν πριν την Κρίση 68.6% έναντι 57.7% για όσες ιδρύθηκαν μετά το 2010.

Το στοιχείο αυτό έρχεται σε μία αντίθεση σε σχέση με τον βαθμό αισιοδοξίας που εμφανίζεται να υπάρχει για την προσωπική Επιχείρηση. Ενώ εμφανίζεται να είναι πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνική Οικονομίας το 34.1%, πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της Επιχείρησής τους δηλώνουν το 55.6% των Βιοτεχνών.

Πιο συγκρατημένοι με 46.8% εμφανίζονται οι Βιοτέχνες της Μεταποίησης και αρκετά πιο αισιόδοξοι όσοι δραστηριοποιούνται στις Υπηρεσίες (60.9%). Επίσης, πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται όσοι έχουν Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά το 2010.

Το 58.9% των Βιοτεχνών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για την φορολόγηση, τις εισφορές κ.λ.π η Κυβέρνηση, έναντι  του 34.4% που έχουν αντίθετη άποψη.

Φαίνεται να μην υπάρχει ικανοποίηση από την πλειοψηφία για τον ρόλο και τη συμβολή των Δήμων στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την Ανάπτυξη. Το 54.9% δεν είναι ικανοποιημένοι, έναντι ενός 39.2% που είναι ικανοποιημένοι.

Ο τζίρος για το 2019 φαίνεται να ήταν στα ίδια επίπεδα με πριν για το 46.4% των Επιχειρήσεων. Στο 27.9% υπήρξε μείωση, ενώ στο 23.2% αύξηση.

Το ποσοστό των Επιχειρήσεων που μειώθηκε ο τζίρος τους εμφανίζεται μεγαλύτερο στο Εμπόριο και τη Μεταποίηση (35.8% και 30% αντίστοιχα ) και στις προ του 2010 Επιχειρήσεις (30.3%). Το 79.5% δηλώνει ότι δεν αυξήθηκε, σχετικά έστω, ο τζίρος τους στο διάστημα μετά τις εκλογές του Ιουλίου και την Κυβερνητική Αλλαγή, ενώ το 15.8% βλέπει μια σχετική αύξηση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here