ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Μόνο την κορυφή του μεγάλου παγόβουνου βλέπουν όσοι ασχολούνται με τις ποινικές διώξεις που άσκησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμα επτά άτομα για την υπόθεση της Folli Follie. Ο άλλοτε πανίσχυρος ελληνικός πολυεθνικός εμπορικός κολοσσός κλονίζεται συθέμελα και αυτή τη στιγμή, το τελευταίο που απασχολεί τους 1.000 εν Ελλάδι εργαζομένους, είναι η δικαστική ταλαιπωρία της οικογένειας που διοικούσε τον Όμιλο.
- Αυτή τη στιγμή η εταιρεία λειτουργεί μόνο με τα διαθέσιμα αποθέματα και με συνεχείς προσφορές κι εκπτώσεις, η σημερινή προσωρινή διοίκηση προσπαθεί να τονώσει τα έσοδα για να καλύψει άμεσες τρέχουσες υποχρεώσεις.
Μέχρι σήμερα η διοίκηση ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, πληρώνει κανονικά τους εργαζομένους -ακόμη και το δώρο των Χριστουγέννων καταβάλλεται αυτές τις μέρες- και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις συνεργασίες με διεθνείς προμηθευτές και οίκους μόδας καταβάλλοντας τις επείγουσες πληρωμές.
Από την άλλη πλευρά, οι χιλιάδες ζημιωμένοι επενδυτές, μικρομέτοχοι και ομολογιούχοι γνωρίζουν ότι ελάχιστες από τις ζημίες τους μπορούν να καλυφθούν από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου.
- Τις αποζημιώσεις των ζημιωθέντων επενδυτών θα κληθούν να καταβάλουν όχι μόνον τα πρόσωπα που διώκονται ποινικά σήμερα (στο μέλλον θεωρείται σίγουρο ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε ακόμη περισσότερους πρωταγωνιστές της περιόδου) αλλά και αυτοί που θα θεωρηθούν αστικά υπεύθυνοι, δηλαδή τράπεζες, οίκοι αξιολόγησης, ορκωτοί ελεγκτές, λογιστές, άλλοι μεγαλομέτοχοι (Fosun), market makers και επενδυτές που απεκόμισαν παράνομο κέρδος από την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν σίγουρο ότι θα διευρυνθεί ο κύκλος των διώξεων, αφού οι σημερινές ποινικές διώξεις του οικονομικού εισαγγελέα αφορούν την παραπλάνηση των επενδυτών για τις οικονομικές χρήσεις 2016 και 2017, ενώ ήδη η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των ξένων επενδυτικών οίκων που έχουν ζημιωθεί επεκτείνεται μέχρι και το… 2007, διογκώνοντας όχι μόνο το ποσό των ζημιών αλλά και τον αριθμό των δικαιούχων αποζημίωσης.
Σε πρακτικό επίπεδο, η προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η προσωρινή διοίκηση, μαζί με την Deloitte, για την εξυγίανση του Ομίλου επικεντρώνεται κυρίως στη λύση της διάσπασης της εταιρείας σε «καλή» και «κακή».
Η «κακή» εταιρεία θα αναλάβει όλα τα βάρη και τις υποχρεώσεις του Ομίλου, τα οποία θα αποπληρωθούν μέσα από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν σε αυτήν, ενώ η «καλή» θα συνεχίσει χωρίς βάρη, λειτουργώντας ένα μικρότερο δίκτυο καταστημάτων αποκλειστικά στην Ελλάδα με «προίκα» τα προϊόντα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες που θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το νέο καθεστώς.
Οι ελπίδες για επιβίωση στηρίζονται στην αξία των ακινήτων που διαθέτει ο Ομιλος, που κατά ορισμένες εκτιμήσεις μπορεί να ρευστοποιηθεί αποφέροντας έως και 100 εκατ. ευρώ.
Σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έχει προγραμματισθεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός των μετοχών που αντιστοιχούν στο 35,7% της εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα που ανήκε στη Folli Follie. Ως τιμή εκκίνησης έχουν οριστεί τα 41,58 εκατ. ευρώ.
Οι μετοχές των καταστημάτων Attica είχαν δοθεί ως ενέχυρο στις τράπεζες έναντι δανείων ύψους 43,58 εκατ. ευρώ της πολύπαθης εταιρείας, μετά το… σκάσιμο της υπόθεσης QCM.
Το ποσοστό θα εκπλειστηριασθεί σε δύο φάσεις, ξεχωριστά θα γίνει η πώληση του 25,2% και αργότερα το 10,5%.
- Στόχος πρώτος η πλήρης εξασφάλιση των δανείων ύψους 43 εκατ. ευρώ που είχαν δώσει πέρυσι τον Μάιο οι τράπεζες στη Folli Follie. Ο σημερινός πλειστηριασμός των 2.682.706 μετοχών της εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα που ελέγχει η Folli Follie και 1.105.023 μετοχών της ίδιας εταιρείας που βρέθηκαν στην κατοχή της Folli Follie Συμμετοχών, σκοπό έχει να καλύψει το δάνειο που έδωσαν οι τράπεζες με ενέχυρο τις μετοχές Attica Stores.
Γι’ αυτό άλλωστε στη σημερινή διαδικασία του πλειστηριασμού συμμετέχει και μία συστημική τράπεζα, που θα προσπαθήσει να ανεβάσει το τίμημα τουλάχιστον μέχρι το ύψος του δανείου, διεκδικώντας περισσότερα αν υπάρχει αυθεντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο πλειστηριασμός πραγματοποιείται στο συμβολαιογραφικό γραφείο Σγούρα, μετά την εντολή που δόθηκε από την Εθνική Τράπεζα, η οποία λειτουργεί ως συντονίστρια τράπεζα της όλης διαδικασίας
- Παρατηρητές της αγοράς θεωρούν σίγουρο ότι οι μετοχές των καταστημάτων Attica θα αγοραστούν από τους σημερινούς μεγαλομετόχους, δηλαδή την τριάδα Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου, Αλέξανδρου Σγουμπόπουλου και Κωνσταντίνου Τσουβελεκάκη.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που έχει τις ευλογίες των ίδιων των τραπεζών και από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την παρουσία και τον ρόλο των τριών στο ελληνικό λιανεμπόριο, με ναυαρχίδα το City Link στο Σύνταγμα, αλλά και τα department stores σε Golden Hall και The Mall Athens, όπως και στο Mediterranean Cosmos στην Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, όλα της Lamda Development.
Ο Ομιλος ελέγχει 50.000 τ.μ. εμπορικών χώρων και επεκτείνεται, το 2017 σημείωσε πωλήσεις 178,85 εκατ., κέρδη EBITDA 16,2 εκατ., δανεισμό 3,6 εκατ. (και αυτός ομολογιακός), μηδενικό τραπεζικό και ταμείο 50 εκατ. (στοιχεία 9μηνου).