Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως  Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960. 

Η Επικεφαλής Γραφείου Τύπου της ΕΝ.Π.Ε κ. Φωτεινή Βρύνα ανέφερε ότι η  βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου.

Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.

Είναι ένα σημάδι ντροπής για όλες τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ουσιαστικά η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.

Ανεξάρτητα  από το κοινωνικό  και μορφωτικό  επίπεδο  των γυναικών  και ανδρών που την διαπράττουν,  ανεξάρτητα αν ζουν στην Ευρώπη ή στην Ασία  υπάρχουν πολλές μορφές βίας  είτε αυτή είναι ενδοοικογενειακή  είτε  η βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία),

Η βία κατά των Γυναικών είναι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την ισότητα των φύλων και αποτελεί σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα με φοβερές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία. Πρόκειται επίσης για ένα πολιτικό ζήτημα καθώς συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας.

Σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφονται την περίοδο της «καραντίνας» λόγω της πανδημίας covid 19. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί, τα περιστατικά βίας αυξάνονται. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως οι δύο σύζυγοι ή σύντροφοι μοιράζονται επιπλέον χρόνο μαζί και η τριβή φέρνει  στην επιφάνεια πιο γρήγορα και πιο εύκολα συμπεριφορές που περικλείουν βία, οποιασδήποτε μορφής…

Στόχος του Γραφείου Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών  Ελλάδας  σε συνεργασία πάντα με τι Γυναικείες Οργανώσεις , τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) είναι    να βοηθήσει  τις γυναίκες  να μιλήσουν, να καταγγείλουν τα φαινόμενα βίας  και να προβεί σε διαβήματα στην πολιτεία προκειμένου να υπάρξουν οι υποδομές για την εξάλειψη του φαινομένου. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να τελειώσει τώρα και όλοι πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

 

“Η κυρία Φωτεινή Βρύνα είναι
Αν.Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγ.Βαρβάρα”
Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας”