Από την Τόνια Καπαρελιώτη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Wellness & NLP Coach 

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι άραγε δύο αιώνιοι «αντίπαλοι» ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε «συμμάχους»; 

Η αλήθεια είναι μία: δεν χρειάζεται να κάνουμε δίαιτα τα Χριστούγεννα, αλλά ούτε και να υιοθετήσουμε τη λογική του «όλα ή τίποτα». Το «κλειδί» είναι η έξυπνη διαχείριση και το μέτρο. Μπορούμε να απολαύσουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα, το φαγητό, τα γλυκά και το ποτό διατηρώντας την ισορροπία μας.  

 Φαγητό: Περνάμε καλά επιλέγοντας έξυπνα 

  • Ξεκινάμε γεμίζοντας το μισό μας πιάτο με σαλάτα. Ακόμη κι αν η σαλάτα είναι λίγο εμπλουτισμένη, θα είναι με καλά λιπαρά ή και φρούτα εποχής, οπότε… μικρό το κακό! 
  • Αν φτιάχνουμε εμείς το μενού, ας προτιμήσουμε τις πράσινες σαλάτες, το λάχανο, το καρότο, το ρόδι και τους ξηρούς καρπούς. 
  • Ας αποφύγουμε τα έτοιμα dressings και ας χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί και πηγή καλών λιπαρών, και λεμόνι για έξτρα βιταμίνη C ή ξύδι για καλύτερη πέψη. 
  • Μπορούμε να χωρίσουμε το υπόλοιπο μισό πιάτο που μας έχει μείνει πάλι στη μέση και να βάλουμε στο 1/4 του πιάτου πρωτεΐνη και στο άλλο 1/4 του πιάτου υδατάνθρακες. 

Πρωτεΐνη: Το «κλειδί» για τον κορεσμό μας 

  • Προτιμάμε: Ψητό στήθος γαλοπούλας χωρίς την πέτσα, άπαχο χοιρινό κρέας ή ψάρι. Για όποια μορφή πρωτεΐνης κι αν μιλάμε, ας προσπαθήσουμε να καταναλώσουμε ποσότητα όση το 1/4 του πιάτου μας. 
  • Περιορίζουμε: Τις γεμίσεις (είναι συνήθως πλούσιες σε υδατάνθρακες και λίπος) και τα συνοδευτικά με πολλές κρέμες ή βούτυρο. Αν πάλι τις επιλέξουμε, τις βάζουμε στη θέση του υδατάνθρακα. 

Υδατάνθρακες: Οι αγαπημένοι 

Μην ξεχνάμε: Μας έχει μείνει χώρος μόνο από το 1/4 του πιάτου μας… Αντί για τηγανητές πατάτες, λοιπόν, επιλέγουμε πατάτες ψητές ή βραστές, σε μικρή ποσότητα. Αν πάλι είμαστε λάτρεις των γλυκών, σκεφτόμαστε την πιθανότητα να μη βάλουμε καθόλου υδατάνθρακες στο πιάτο μας και να φάμε στο κλείσιμο του γεύματος το γλυκό που πάντα θέλουμε. Υπολογίζουμε ότι το γλυκό αντικαθιστά τον υδατάνθρακα του πιάτου μας. Με αυτόν τον τρόπο τον συμπεριλαμβάνουμε στο γλυκαιμικό φορτίο του πιάτου μας και, έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό μας να τον μεταβολίσει καλύτερα, περιορίζοντας την άνοδο της γλυκόζης στο αίμα. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ