«Κάνουμε τις αναλύσεις μας για τα προβλήματα που υπάρχουν και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε, ώστε να γίνει ακόμη πιο φιλοεπενδυτικό το περιβάλλον, αλλά φιλοεπενδυτικό με την έννοια ότι βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας, όχι ότι βοηθάει συγκεκριμένους επενδυτές» επεσήμανε ο κ. Λαμπριανίδης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΜΑΘ στην 83η ΔΕΘ, με θέμα την πορεία Εφαρμογής του Ν.4399/2016 και διευκρίνισε:
«Το πρώτο αφορά τη φορολογική απαλλαγή και κάνουμε το εξής: Μπορεί κανείς να την πάρει όχι στο τέλος, όταν γίνει η ολοκλήρωση της επένδυσης, αλλά να την πάρει με το που φτάνει στο 50%. Δεύτερον, αντί να παίρνει 25% τον χρόνο θα παίρνει το 1/3, δηλαδή θα παίρνει το σύνολο φοροαπαλλαγής σε τρία χρόνια αντί για 6 χρόνια. Το δεύτερο σημείο αφορά το ότι κατανοούμε πως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές είναι εκεί, θέλουν να κάνουν την επένδυση, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζες, το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Για να δώσουμε τη δυνατότητα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, για όσους παίρνουν επιχορήγηση -και η φορολογική απαλλαγή το ίδιο πράγμα είναι- αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι μόλις το τελικό σχέδιο φτάσει στο 25% αυτό το οποίο θα μπορεί να γίνει είναι διοικητικός έλεγχος και να παίρνει κάποιος το 25%. Αυτό θα επιτρέψει σε κάποιες επιχειρήσεις να βρουν το κεφάλαιο για να μπορέσουν να συνεχίσουν το υπόλοιπο της επένδυσης. Ένα τρίτο σημείο αφορά τις μεγάλες επενδύσεις μείζονος μεγέθους. Διαπιστώσαμε ότι όπως είναι το καθεστώς δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικό, γι’ αυτό κάνουμε κάποιες τροπολογίες. Δίνουμε ανώτερο όριο 7 εκατ. αντί 5 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα, ενώ παίρνουν φορολογική απαλλαγή στο 50% και σε 3 αντί 6 χρόνια».
Παρουσιάζοντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του Ν.4399/2016 και συγκρίνοντάς τα με τις αντίστοιχες επιδόσεις του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου ο γενικός γραμματέας ανέφερε: «Μέχρι τώρα έχουμε αιτήσεις με προϋπολογισμούς οι οποίοι φτάνουν τα 4,3 δισ. Έχουμε δύο κύκλους των τριών καθεστώτων τα οποία προκηρύξαμε –γενική επιχειρηματικότητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες. Από αυτά εδώ συγκρίνοντας με τους προηγούμενους νόμους αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι ο αριθμός των επενδύσεων είναι ήδη υψηλότερος από αυτόν του προηγούμενου νόμου, που διήρκεσε από το 2011 μέχρι το 2014. Έχουμε 1.500 επενδύσεις και ήταν τότε 1.276. Το ύψος των επενδύσεων ήταν στο σύνολο 6 δισ., τώρα είναι 4,3 -μιλώ για προϋπολογισμό δεν είναι ακόμη όλα ενταγμένα- στον προηγούμενο νόμο είχαμε 6.100 θέσεις εργασίας σε όλη τη διάρκειά του, τώρα έχουμε ήδη 11.200 θέσεις εργασίας».
«Παράλληλα με αυτά», συνέχισε ο κ. Λαμπριανίδης, «το 50% των επενδυτικών σχεδίων είναι στη φοροαπαλλαγή κι επίσης λίγο λιγότερο από το 50% είναι σε βιομηχανία και μεταποίηση –είναι κυρίως αγροτοδιατροφή- έχουν αλλάξει και από αυτήν την άποψη τα δεδομένα και αυτά είναι πάρα πολύ καλές ενδείξεις».
Σε ό,τι αφορά στις δυσκολίες που υπήρξαν ανέφερε: «Αργήσαμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων τα οποία έχουμε μέχρι τώρα, και αργήσαμε αρκετά, αλλά είχαν να γίνουν πολλά και θεσμικά και στο πληροφοριακό σύστημα. Τώρα όμως μπορούμε να πούμε με αυτοπεποίθηση ότι τα πράγματα έχουν περίπου ομαλοποιηθεί κι είμαστε σε διαδικασία να λυθούν τα προβλήματα μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, η γενική επιχειρηματικότητα, ο α’ κύκλος έχει λήξει τουλάχιστον από την Κεντρική ειδική υπηρεσία, είναι σε στάδιο ΦΕΚ οι υπαγωγές, δεν είναι σε όλες τις περιφέρειες το ίδιο. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός έχει ξεκινήσει, οι διαδικασίες των υπαγωγών του και των Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ επίσης του πρώτου κύκλου. Παράλληλα, στον δεύτερο κύκλο έχουν αρχίσει ήδη οι διαδικασίες αξιολόγησης ακόμη και του προγράμματος των Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ που δεν έχει τελειώσει η καταληκτική ημερομηνία. Τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου αρχίζει ένα νέο καθεστώς των επιχειρηματικών συσσωματώσεων (clusters), το οποίο νομίζω ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία , στα μέσα Οκτωβρίου θα βγει το νέο καθεστώς για την καινοτομία κι επίσης μέχρι τον Νοέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα λεγόμενα ταμεία συμμετοχών, τα οποία ουσιαστικά θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, επιχειρήσεις οι οποίες χρήζουν –κατά κάποιον τρόπο- αναδιάρθρωσης».
Τα συμπεράσματα εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου στη Μακεδονία και στη Θράκη παρουσίασε η Φωτεινή Πρεφτίτση από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων Μακεδονίας Θράκης.
«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα της περιοχής με τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Είναι πεποίθησή μας, άλλωστε, ότι μεγάλες επενδύσεις και υποδομές που γίνονται στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης δρουν ως καταλύτης, ως κίνητρο για τον πολλαπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης.
«Ο μετασχηματισμός του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας που η παρούσα κυβέρνηση επιδιώκει μεθοδικά έχει έναν τελικό ορίζοντα την ανάπτυξη για τους πολλούς, γιατί όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες το μέλλον αυτής της χώρας ανήκει στους πολλούς. Η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει, τολμά, περνάμε σε μία νέα εποχή» επεσήμανε.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και η πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και νυν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.