Μισό δισ. ευρώ επιπλέον, σε νέες χρηματοδοτήσεις προγραμματίζει τώρα η Alpha Bank μέχρι το τέλος του έτους καθώς βρίσκεται πολύ μπροστά από το πλάνο της, μετά τη σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων τα οποία έχουν υποχωρήσει πλέον στο 8,2%.

Το γεγονός έχει ανοίξει ήδη τη συζήτηση για διανομή μερίσματος 20%-30% των κερδών του 2023. Τα παραπάνω συζητήθηκαν μεταξύ του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη και των ξένων αναλυτών στην παρουσίαση που έγινε χθες το βράδυ.

Η Alpha Bank έδωσε μεγάλο βάρος στις συναλλαγές οι οποίες αλλάζουν εντελώς την εικόνα της Τράπεζας, καθώς ο δείκτης των «κόκκινων δανείων» πιέστηκε ταχύτατα σε μονοψήφιο ποσοστό.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα έχει επιταχύνει σημαντικά στα νέα υγιή δάνεια κυρίως προς επιχειρήσεις. Έτσι σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ψάλτης στους ξένους αναλυτές, «με την έως τώρα εικόνα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στο τέλος του έτους θα είναι αυξημένες κατά περί τα 500 εκατ. ευρώ από τον αρχικό στόχο». Πρόσθεσε ότι, οι πελάτες μας συνεχίζουν να εστιάζουν στα επιχειρηματικά σχέδιά τους, με στόχο να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους το συντομότερο δυνατό».

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Ψάλτης και η διοίκηση της Alpha Bank:

*Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων αναμένεται να φθάσουν φέτος στα 2,7 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 2,2 δισ. ευρώ.

*Μόνο στο δεύτερο τρίμηνο η Alpha Bank έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις δανείων 1,9 δισ. ευρώ.

*Από αυτά προκύπτει καθαρή πιστωτική επέκταση 700 εκατ. ευρώ.

*Η Alpha Bank έχει καλύψει ήδη τον αρχικό στόχο των νέων δανείων για φέτος σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% στο πρώτο εξάμηνο.

*Σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, είπε ο κ. Ψάλτης, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.

*H συνολική λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου Χορηγήσεων περιλαμβάνει τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 5,5 δισ. των συναλλαγών ΜΕΑ Galaxy και Cosmos.

*Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των Galaxy και Cosmos) ενισχύθηκε κατά 3% σε τριμηνιαία βάση κατά 900 εκατ. ευρώ και έφθασε στα 30,6 δισ. ευρώ

*Σε θετική πορεία είναι πλέον το καθαρό έσοδο τόκων

Ειδικότερα το Καθαρό Έσοδο Τόκων κατέγραψε αύξηση 6,9% από το α’ τρίμηνο του έτους σε 302,7 εκατ. ευρώ, ισορροπώντας το κόστος της εξυγίανσης του ισολογισμού της Alpha Bank.

Επίσης το Καθαρό Έσοδο Τόκων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων σημείωσε κατακόρυφη αύξηση 60% σε ετήσια βάση – από 25 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο 2021 σε 40 εκατ. ευρώ φέτος στην ίδια περίοδο. Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων αυξάνεται με ρυθμό ταχύτερο της αγοράς κατά 900 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here