Μελέτη της Clyde & Co προβλέπει σημαντική πτώση σε σχέση με τις 201 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που «έκλεισαν» την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Βαρομετρικό χαμηλό» βλέπει η εταιρεία Clyde & Co στο «μέτωπο» των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο για τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη Insurance Growth Report που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα, αναμένεται σημαντική πτώση των ασφαλιστικών deals το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο, κατά το οποίο «έκλεισαν» 201 συμφωνίες ανά τον κόσμο. Όπως επισημαίνεται, οι διαπραγματεύσεις για τις περισσότερες από τις συμφωνίες αυτές είχαν γίνει κατά το 2019, πριν χτυπήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

«Οι επιπτώσεις του COVID-19 στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο θα φανούν τους επόμενους μήνες και θα είναι έντονες. Υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι γι’ αυτό, όπως το ότι το locdown κατέστησε πολύ δύσκολη την πρόοδο μεγάλων deals που απαιτούν συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο και δια ζώσης διαπραγματεύσεις», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Καθώς «κατακαθίζει ο κουρνιαχτός» του κορωνοϊού, θα αποκαλυφθεί μια γκάμα προβληματικών επιχειρήσεων, με τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες να αποσύρονται από συγκεκριμένες γραμμές δραστηριοτήτων, βιομηχανίες και γεωγραφικές περιοχές. Οι (αντ)ασφαλιστικές που επιδιώκουν εξορθολογισμό των λειτουργιών τους θα αποεπενδύσουν από χαρτοφυλάκια που δεν συνάδουν με τον «πυρήνα» της στρατηγικής τους.

Σύμφωνα πάντα με την Clyde & Co, οι παρενέργειες του κορωνοϊού επιτάχυνε την τάση αύξησης των (αντ)ασφαλίστρων που ήταν ήδη σε εξέλιξη, δημιουργώντας ευκαιρίες για οργανική ανάπτυξη που θα μπορούσαν να περιορίσουν την διάθεση για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων εντοπίζεται πλέον ως βασικό χαρακτηριστικό της ασφαλιστικής αγοράς μετά την πανδημία, καθώς οι (αντ)ασφαλιστικές επιδιώκουν να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους σε υψηλότερες τιμές, αλλά παράλληλα χρειάζεται να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τον COVID-19 για να το πράξουν. Στοιχεία της Willis Towers Watson αποκαλύπτουν ότι οι ασφαλιστικές συγκέντωσαν κεφάλαια συνολικού ύψους 16 δις. δολαρίων κατά το α’ εξάμηνο του 2020.

Καθώς τα (αντ)ασφάλιστρα αυξάνονται, η μελέτη αναδεικνύει τις προοπτικές για ένα «κύμα» νέων start-ups, τάση που κατεγράφη και στον απόηχο άλλων μεγάλων καταστροφικών συμβάντων στο παρελθόν.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Clyde & Co αναμένει αύξηση στον αριθμό των «εταιρειών-στόχων» για εξαγορές και συγχωνεύσεις και ενισχυμένο ενδιαφέρον για «κλειστά» χαρτοφυλάκια (run-off)  το 2021. Οι ασφαλιστικές start-ups που ωριμάζουν και έχουν πλέον διαπιστωμένο ιστορικό θα καταστούν ελκυστικοί στόχοι για εξαγορά και εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν μείζονα καταλύτη για deals κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here