Ανάπτυξη 3% για την ελληνική οικονομία προβλέπει τώρα η UBS αναθεωρώντας θετικά τις προηγούμενες προβλέψεις της, ενώ ποντάρει σε σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εκτιμώντας μεγάλα οφέλη για τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα.

Εκτιμά ότι οι τράπεζες θα έχουν κερδοφορία περίπου 10% φέτος και ότι θα μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματά τους στο 5%, καθώς και ότι η υπόθεση για διανομή μερίσματος φέτος από τα περυσινά κέρδη, υποστηρίζεται από τη βελτίωση των μεγεθών τους.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι αναλυτές έχουν υποτιμήσει τα στοιχεία για την ελληνική ανάπτυξη πέρυσι όπως και για το σύνολο της Ευρωζώνης και ότι συνεχίζουν και φέτος να υποεκτιμούν την ανάπτυξη στην Ευρώπη και ακόμα περισσότερο στην ελληνική οικονομία, που έχει ωφεληθεί μεταξύ άλλων από τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, τη μείωση του πληθωρισμού και την μεγάλη πιστωτική επέκταση των τραπεζών με επιχειρηματικά δάνεια και αναμένει κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η UBS περιμένει τώρα ανάπτυξη 3% για φέτος, έναντι 2,5% προηγουμένως. «Κατά την άποψή μας, το 2023 πιθανότατα θα είναι μία ακόμα χρονιά όπου το consensus (0,6%) θα μπορούσε να αποδειχθεί υπερβολικά απαισιόδοξο», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτή την αισιοδοξία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS βλέπει θετικές προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμώντας ότι μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο έτος θα δώσει σημαντική ώθηση στις τιμές των τίτλων. Για τις τράπεζες, οι αναλυτές βλέπουν ότι διψήφια αύξηση των εσόδων από τόκους, υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων και πιθανή επιστροφή στα μερίσματα.

Η UBS εκτιμά ότι το 2022 έκλεισε με ανάπτυξη περίπου 5% για την ελληνική οικονομία, δηλαδή περίπου 100 μονάδες βάσης υψηλότερα από ότι περίμενε το consensus στην αρχή της χρονιάς. Και αυτό, ενώ η ανάπτυξη της Ευρωζώνης απογοήτευσε σημαντικά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο οίκος στηρίζει την αισιοδοξία του για το 2023 στους εξής παράγοντες:

*          Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και άρα οι χαμηλότερες επιδοτήσεις αναμένεται να αντιστρέψουν το μεγάλο χάσμα που άνοιξε μεταξύ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2022, ευνοώντας την ανάπτυξη.

*          Λόγω των χαμηλότερων ενεργειακών τιμών, η UBS περιμένει τον πληθωρισμό στο 3,3% για το 2023, δηλαδή 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το consensus. Σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού έως και κατά 8-9,5% την 1η Απριλίου, αυτό αναμένεται να φέρει πιο σημαντική αύξηση των πραγματικών μισθών από ότι αναμενόταν.

Η UBS έχει αναβαθμίσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023  κατά 60 μονάδες βάσης, κάτι που δημιουργεί καλύτερο εξωτερικό περιβάλλον  για την Ελλάδα.

Τα ομόλογα και το σενάριο αναβάθμισης και τα τραπεζικά μερίσματα

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS αποδίδει την πρόσφατη μείωση του spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων (με φόντο την επιθετική συμπεριφορά της ΕΚΤ, την επερχόμενη ποσοτική σύσφιγξη και τις εκδόσεις-ρεκόρ στην Ευρώπη) σε παράγοντες που σχετίζονται με τα μακροοικονομικά θεμελιώδη. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί, εκτιμά ο οίκος εφόσον δεν υπάρξει αναζωπύρωση του πολιτικού ρίσκου εν όψει των εκλογών. Έτσι, μια επιστροφή του spread στις 250 μονάδες βάσης χαρακτηρίζεται σαν ένα λιγότερο πιθανό σενάριο, ενώ μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα φέτος θα δώσει σημαντική ώθηση στα ομόλογα, φέρνοντας περαιτέρω υπερ-αποδόσεις.

Η UBS εκτιμά ότι το 2023 θα φέρει στις ελληνικές τράπεζες διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων, καλύτερη των προβλέψεων ποιότητα ενεργητικού και καλή κεφαλαιακή θέση. Με την αύξηση των επιτοκίων, την καλή ανάπτυξη των δανείων και κάποιες ακόμα κινήσεις μείωσης κόστους, ο κλάδος μπορεί να φτάσει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε υψηλό μονοψήφιο ή χαμηλό διψήφιο ποσοστό φέτος. Η υψηλότερη κερδοφορία, τα NPE γύρω στο 5%, οι περιορισμένες νέες προβλέψεις και τα καλά επίπεδα κεφαλαίων θα στηρίξουν τα σχέδια των τραπεζών για επιστροφή των μερισμάτων, εκτιμά η UBS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ