Κοινός στόχος όλων, έως το 2030 τουλάχιστον, είναι η πολιτική για την ασφαλιστική βιομηχανία να μην ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά επίσης να προάγει την κοινωνική ευημερία, την οικονομική σταθερότητα και τη δικαιοσύνη.
Υπό αυτό το πρίσμα, το φετινό Insurance Conference ανέλυσε όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.
Η συμμετοχή στο συνέδριο έγινε με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και online μέσα από το LiveOn Expo Complex.
Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) & Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ).
Είμαι 30 χρόνια στην αγορά, οπότε έχω μία εικόνα ανά δεκαετία. Στο κλείσιμο του 2023 έχουμε ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Το 2024 ήδη κινείται πολύ θετικά με κλείσιμο γύρω στα 5,6 δισ. ευρώ. Η αγορά είναι συνδεδεμένη με το ΑΕΠ και μεγαλώνει πιο γρήγορα από το ακαθάριστο προϊόν.
Αν τα πράγματα πάνε καλά, αν η Πολιτεία ενσωματώσει τις προτάσεις μας, εάν επιβεβαιωθούν οι Οίκοι αξιολόγησης, θα έχουμε μία ραγδαία ανάπτυξη, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να είμαστε το turning point και να φτάσουμε τα 10 δισ. ευρώ. Αυτό που φαίνεται ότι κινητοποιεί την ασφαλιστική βιομηχανία είναι η ανάγκη. Η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα είναι ίδια με του Ευρωπαίου. Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα είναι η κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό. Τους τελευταίους 12 μήνες η θερμοκρασία συνεχώς μεγαλώνει και οι επιστήμονες φοβούνται για μία μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η χώρα μας επηρεάζεται κατά 20% παραπάνω απ΄ότι άλλες περιοχές. Ο πλανήτης της μας έχει μπει στο κόκκινο. Το 50% των ζημιών προκαλείται από το νερό (πλημμύρες).
Το δημογραφικό παρουσιάζει μία ξεκάθαρη εικόνα. Οι νέοι μειώνονται και οι μεγαλύτεροι αυξάνονται. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο χάρις στην ιατρική επιστήμη. Το πρόβλημα της αποταμίευσης φέρει αρνητικό ρεκόρ. Ο Έλληνας δεν αφήνει τπτ στην άκρη. Πρέπει να συντονιστούμε ώστε να ενισχύσουμε τη θεσμοθέτηση κινήτρων. Πχ έκπτωση στον φόρο εισοδήματος, ενίσχυση έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ, εναρμόνιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καταπολέμηση των αντικοινωνικών φαινομένων με τα ανασφάλιστα, μείωση ΦΠΑ στις νοσοκομειακές δαπάνες.
Πρέπει να συντονιστούμε για την παροχή κινήτρων και να άρουμε τα αντικίνητρα.
Οι συνεργασίες του ΣΕΜΑ βρίσκονται στον πυρήνα του DNA του Συνδέσμου.
Photo Credits
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι