Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «ACG Distinguished Speakers Series 2024», ομιλία του Ελληνοαμερικανού βουλευτή Τζον Σαρμπάνη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, μεταξύ 11:30 έως 13:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή). 

Τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή Τζον Σαρμπάνη υποδέχεται την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «ACG Distinguished Speakers Series 2024». Θέμα της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ημερήσια Πολιτική και Οικονομική Εφημερίδα «Η Καθημερινή», θα είναι η πολιτική στην υπηρεσία των πολιτών. Η ομιλία θα λάβει χώρα στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG Events Hall, Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή, 15342), μεταξύ 11:30 και 13:00. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζον Σαρμπάνης θα πραγματοποιήσει διαδραστική συζήτηση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Deree – The American College of Greece σχετικά με την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, τη διασφάλιση της δημοκρατικής συμμετοχής και την άσκηση πολιτικής υπέρ των πολιτών. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της Εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Ως πρόεδρος της Ομάδας Δράσης για την Ενίσχυση της Δημοκρατίας, υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου και ηγετική μορφή του Ελληνικού Συμβουλίου (Hellenic Caucus) του Κογκρέσου, ο Τζον Σαρμπάνης θα αναφερθεί επίσης στο έργο του σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος και ενέργειας, ενώ θα σχολιάσει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. 

Λίγα λόγια για τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό και δικηγόρο, Τζον Σαρμπάνη: 

Ο Τζον Σαρμπάνης υπηρετεί, ως Μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στην 3η εκλογική περιφέρεια του Μέριλαντ από το 2007. Η θητεία του στο Κογκρέσο χαρακτηρίζεται από τη θητεία του ως Μέλους της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, όπου επικεντρώθηκε σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης, καθαρής ενέργειας και περιβάλλοντος, ενώ έχει εστιάσει ιδιαίτερα στην προστασία και διατήρηση του Κόλπου Τσέζαπικ. Προτεραιότητά του ήταν ανέκαθεν να υπηρετεί τους ψηφοφόρους του με γρήγορη και αποτελεσματική κοινωνική εργασία, πλαισιωμένη από εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική επικοινωνία. Πιστεύει πως οι άνθρωποι με πραγματικά ισχυρή επιρροή στον κόσμο είναι αφανείς ήρωες —άτομα και οργανώσεις— που πασχίζουν καθημερινά να κάνουν τη διαφορά στις τοπικές κοινωνίες όπου ανήκουν.

Ο Τζον Σαρμπάνης διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική του κληρονομιά και τη σημασία που αυτή δίνει στη σκληρή δουλειά, την αριστεία καθώς και την προσήλωση στην οικογένεια και την κοινότητα. Οι παππούδες του, Σπύρος και Ματίνα Σαρμπάνη, μετανάστευσαν στις αρχές του 1900 από μικρά χωριά της Νότιας Πελοποννήσου και άνοιξαν ένα εστιατόριο στο Σόλσμπερι του Μέριλαντ. Η έμφαση στην προσφορά υπηρεσιών και τον εθελοντισμό αποτυπώνονται και στη σταδιοδρομία του Τζον Σαρμπάνη όπως και σε αυτή του αείμνηστου πατέρα του και γερουσιαστή, Πολ Σαρμπάνη. 

Yπέρμαχος των θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Τζον Σαρμπάνης έχει θητεύσει στο Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) του Κογκρέσου και, για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει διοργανώσει το ετήσιο St. Andrews Freedom Forum στο Καπιτώλιο ώστε ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα δεινά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βαλτιμόρη, ο Τζον Σαρμπάνης αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και έλαβε υποτροφία Fulbright προτού παρακολουθήσει τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Πριν τον διορισμό του στο Κογκρέσο, εργάστηκε για σχεδόν δύο δεκαετίες στον δημόσιο, ιδιωτικό και μη κερδοσκοπικό τομέα.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σειρά εκδηλώσεων «ACG Distinguished Speakers Series 2024», καθώς και για δηλώσετε συμμετοχή, μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.