Θετική εξαίρεση στο ευρωσύστημα η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς με κερδοφόρα τη χρήση του 2023 θα προχωρήσει στην διανομή μερίσματος ( σε Δημόσιο, ιδιώτες).
Σε μία χρονιά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέγραψε ζημιές 1,34 δισ. η “κεντρική” τράπεζα της χώρας μας πετυχαίνει να εγγράψει αποτέλεσμα που την διαφοροποιεί σε σχέση με την πλειονότητα άλλων χωρών της ζώνης.
Μάλιστα το επίτευγμα της ΤτΕ αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς οι πραγματικές ζημιές της ΕΚΤ θα ήταν κατά 6,6 δισ. περισσότερες-δλδ όσο το έκτακτο αποθεματικό που “έγραψε” προκειμένου να αμβλυνθεί η “τελική γραμμή”.
Βέβαια η ΤτΕ δε μένει αλώβητη, εμφανίζοντας μεγάλη μείωση κερδών λόγω των αυξημένων πληρωμών τόκων προς το Δημόσιο και τις εμπορικές τράπεζες, παρ’ όλα αυτά το “ταμείον” είναι συν.
Κυρίως λόγω το ότι η Τράπεζα δεν είχε αγοράσει ομόλογα υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (καθώς δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα), οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν ήταν υπερβολικά χαμηλές (ή και αρνητικές) αλλά και στην διαχείριση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της.
Δικαιολογημένα ο Γιάννης Στουρνάρας δικαιώνεται από το αποτέλεσμα, με τον Διοικητή της ΤτΕ να εκτιμά ως πιθανή τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ από τον Ιούνιο.

Οντως, με δηλώσεις του (Bloomberg) ο “κεντρικός” μας δεν βλέπει μείωση τον Απρίλιο (δλδ στη συνεδρίαση της 11/4) ενώ εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος για τον Ιούνιο (στις 6 Ιουνίου).

Να θυμίσουμε πως, 6-9 Ιουνίου διεξάγονται οι Ευρωεκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ