Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι από τα γεγονότα που αλλάζουν το ρου της ιστορίας είπε ο καθηγητής (Sciences Po, Παρίσι, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης στην ομιλία του με θέμα “το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον και ο πόλεμος στην Ουκρανία». Αν και έχει αυξηθεί ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει τέτοια πρόθεση. «Η Ελλάδα δεν είναι η προτεραιότητα της Τουρκίας».
Ο κ. Τσούκαλης επισήμανε τις αλλαγές που έχουμε ήδη δει με τον πόλεμο στην Ουκρανία:
-Τελείωσε οριστικά το «μεταψυχροπολεμικό» καθεστώς
-Μπήκε τέλος στην οικονομική αλληλεξάρτηση Δύσης και Ρωσίας. Μία επωφελής σχέση και για τις δύο πλευρές κατέρρευσε
-Ο πόλεμος προκάλεσε ενεργειακή κρίση που οδηγεί σε ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, η οποία δεν θα είναι καθόλου εύκολη και θα έχει μεγάλο κόστος
-Μπήκε τέλος στον μηδενικό πληθωρισμό και στα μηδενικά επιτόκια
-Έχει ξεκινήσει μία περίοδος μεγάλης αστάθειας η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά και ουδείς μπορεί να προβλέψει τα μελλοντικά γεγονότα.
Οι δύο τάσεις στην ΕΕ για την Ουκρανία
Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη, ο πόλεμος στην Ουκρανία γεννά το ερώτημα αν θα μείνει ενωμένη σε μία πολιτική κατεύθυνση η Ευρώπη, καθώς έχει καταστήσει περισσότερο ή λιγότερο φανερές δύο διαφορετικές τάσεις:
«Η πρώτη εκφράζεται από τις μεγαλύτερες χώρες τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία που επιθυμούν ο πόλεμος να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν, με κάποιο «αξιοπρεπή συμβιβασμό», ο οποίος πρακτικά σημαίνει να κρατήσει εδάφη της Ουκρανίας, η Ρωσία.
Η δεύτερη εκφράζεται από τη Βρετανία την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες που θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι ευκαιρία για να ηττηθεί η Ρωσία και να αποφευχθεί έτσι ένας νέος πόλεμος που θα μπορούσε να κάνει».
Σύμφωνα με τον κ, Τσούκαλη η Ευρώπη βρίσκει συμβιβασμό στις δύο τάσεις και ισορροπεί, αλλά αν δεν μείνει ενωμένη θα είναι δύσκολο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Είπε ακόμα ότι οι δύο αυτές τάσεις υπάρχουν και στις ΗΠΑ αλλά η πρώτη εκφράζεται πολύ λιγότερο και πολύ ηπιότερα, ενώ σημείωσε πως «οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα δημοκρατίας που θα γίνει εντονότερο αν εκλεγεί ο Τραμπ ή κάποιος κλώνος του».
Ακόμα σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η ευάλωτη χώρα της Ευρωζώνης, αλλά στο στόχαστρο τώρα είναι η Ιταλία, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα άντεξε επί μία δεκαετία μία τεράστια ανεπανάληπτη κρίση, αλλά από την άλλη βγήκε αποδυναμωμένη από αυτήν.
Τέλος είπε ότι γενικά το αμερικανικό πολιτικό σύστημα θεωρεί ότι η Κίνα αποτελεί στρατηγική απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
–