Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα έγινε σήμερα η τελευταία ενημέρωση των «6»,καθώς το υπουργείο Υγείας στο εξής θα εκδίδει εβδομαδιαία γραπτή ενημέρωση. Ωστόσο, τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμαναν ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης εξακολουθεί να υπάρχει και γι’ αυτό επέστησαν την προσοχή στη τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Παρά το γεγονός ότι το μήνυμα που στέλνουν κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές είναι ότι ο ιός είναι εδώ και δεν «ξεμπερδέψαμε μαζί του» όπως ανέφερε και ο κ. Χαρδαλιάς, μπαίνει τέλος στην ενημέρωση με αύτη τη μορφή που πιθανότατα να παρερμηνευτεί από τους πολίτες. Μετά από 72 ημέρες ενημέρωσης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης-Τσιόδρας έκανε έναν απολογισμό πεπραγμένων, έδωσε συγχαρητήρια στους πολίτες για την στάση τους, αφήνοντας όμως αιχμέςγια όσους μιλούσαν για αντιφάσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε παραφιλολογίες που αναπτύχθηκαν την πιο κρίσιμη αυτή περίοδο μετά τον Β’ Π.Π..

Σήμερα ο ρυθμός αναπαραγωγής του κοροναϊού R0 είναι πολύ κάτω του 0,33%, καθώς ακόμη σύμφωνα με μελέτες αντισωμάτων, την μελέτη του ΕΚΕΑ σε 3400 αιμοδότες και την μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  σε 2569 δείγματα έχει υπολογιστεί ότι έχει μολυνθεί  πολύ λιγότερο του 0,1% του πληθυσμού.  Μπορεί σήμερα να μετράμε 173 θανάτους, αλλά εάν δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα τα μέτρα, σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο εκτίμησης της μετάδοσης του ιού ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει τους 13,685 νεκρούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  σχετικά με τις μελέτες και την απόφαση του ΠΟΥ να παγώσει τις δοκιμές της υδροχλωροκίνης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι η μελέτη του «The Lancet» αποτελεί μελέτη παρατήρησης  και όχι διπλή τυφλή μελέτη, μη τυχαιοποιημένη, γι αυτό και θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα.  Σύμφωνα με τον καθηγητή ενδέχεται να γίνουν αλλαγές και στο ελληνικό θεραπευτικό πρωτόκολλο, τονίζοντας ότι πλέον στα ελληνικά νοσοκομεία είναι λίγοι οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο.

Επιδημιολογικά δεδομένα

Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν 10 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 2.892, το 55% είναι άνδρες. Από το σύνολο:

 • 628 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.
  • 1644 (57%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 18 είναι διασωληνωμένοι , με μέση ηλικία 69 έτη, 4 είναι γυναίκες. Στο σύνολο των ασθενών το 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
  • 101 εξήλθαν από ΜΕΘ.
  • Ένας θάνατος καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα το σύνολο των θανόντων να φθάνει τους 173. Από τους θανόντες 52 ήταν γυναίκες (29,2%). Το σύνολο των θανόντων είχε μέση ηλικία 76 έτη και το 94,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
  • Έχουν διενεργηθεί 160.991 κλινικά δείγματα.

Πηγή: virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here