Ο φορέας FactCheck Mongolia, μια συμμαχία 20 και πλέον Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εμπιστεύτηκε την πλατφόρμα Truly Media για να αντιμετωπίσει φαινόμενα παραπληροφόρησης. Η πλατφόρμα Truly Media αποτελεί ένα συνεργατικό περιβάλλον για την επιβεβαίωση του περιεχομένου που διαμοιράζεται στα social media (UGC), που αναπτύχθηκε από την Athens Technology Center (ATC, την ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί στις λύσεις πληροφορικής για την αγορά των media) και τη Deutsche Welle (DW, τον γερμανικό διεθνή ραδιοτηλεοπτικό φορέα).

Ο Fact Check Mongolia οργανώθηκε από την Deutsche Welle Akademie, συντονίστηκε από το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της Μογγολίας (Mongolian Center for Investigative Reporters), και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβρη του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, φέρνει κοντά πάνω από 20 ΜΜΕ, από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς έως εφημερίδες και περιοδικά. Εκπρόσωποι αυτών των οργανισμών αξιοποιούν την πλατφόρμα Truly Media και συνεργάζονται ώστε να αναλύσουν και να επιβεβαιώσουν πληροφορία από ψηφιακές πηγές, εστιάζοντας στις επικείμενες εκλογές του 2020.

Με αφορμή αυτήν τη νέα συνεργασία, ο Νίκος Σαρρής, Διεθυντής του Innovation Lab της ATC σημείωσε: “η πλατφόρμα Truly Media ενσωματώνει την –άνω των 15 ετών – εμπειρία της ATC στον χώρο των MME. Η συνεργασία αυτή μας τιμά ιδιαίτερα, καθώς συνδράμουμε στην έντονη προσπάθεια των μέσων ενημέρωσης να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση σε παγκόσμια κλίμακα.”.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Jochen Spangenberg, Deputy Head of the Research & Cooperation Unit of Deutsche Welle (DW) και project manager της DW για το Truly Media : “Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τέτοιες δραστηριότητες, και για το γεγονός πως η πλατφόρμα Truly Media αξιοποιείται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές ανά τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους δημοσιογράφους στην επιβεβαίωση ψηφιακού περιεχομένου, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτόν την ίδια τη Δημοκρατία».

Η πλατφόρμα Truly Media αποτελεί το βασικό εργαλείο των μελών του Ευρωπαικού Παρατηρητηρίου για την Καταπολέμηση της Παραπληροφορόρησης (European Observatory against Disinformation) ενώ την εμπιστεύονται οργανισμοί όπως η DW, η Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF), ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επιστήμης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (European Science-Media Hub – ESMH) και η Διεθνής Αμνηστία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here