Τη δύσκολη εξίσωση της διασφάλισης της πρόσβασης στην καινοτομία και της βιωσιμότητα του συστήματος υγείας συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο δεύτερο πάνελ του 3ου Health Innovation Conference.
«Δειλά – δειλά μοντέρνα συστήματα αποζημίωσης, που στηρίζονται στην τεχνολογία, εφαρμόζονται κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά έρχονται και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, Υπεύθυνος της Προγραμματικής Ενότητας «Αλληλεγγύη» της ΝΔ. Όπως εκτίμησε, στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιγράψουμε καλές πρακτικές του εξωτερικού.
Αναφερόμενος στο μοντέλο των συμφωνιών επιμερισμού κόστος, ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ότι στο ελληνικό δημόσιο δεν μπορούν να υλοποιηθούν τέτοιου είδους συμφωνίες. «Ο νόμος, όμως, αλλάζει με νόμο και είναι κάτι που θα δούμε στην επόμενη κυβέρνηση», προσέθεσε.
«Σε μια ολοκληρωμένη φαρμακευτική πολιτική, αν τα λεφτά του clawback και του rebate επενδύονταν, αυτό θα ήταν ένα πεδίο συζήτησης. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές συσκευασίες ώστε να περιοριστεί «αναίμακτα» η φαρμακευτική δαπάνη και τα λεφτά να επανεπενδυθούν», δήλωσε ο Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό́ Κέντρο. «Θα πρέπει να δούμε και τι καταναλώνουμε και να περιορίσουμε την προκλητή ζήτηση», συμπλήρωσε.
Κατά το Δρ. Αθανάσιο Ν. Χαλαζωνίτη, Συντονιστή Διευθυντή του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», η συζήτηση θα πρέπει να αφορά και στην έγκυρη διάγνωση, «με τον εκάστοτε κρατικό φορέα πχ ΕΟΠΥΥ, να παρέχει ισότιμη πρόσβαση σε όσους χρειάζονται». Σύμφωνα με τον κ. Χαλαζωνίτη, το κράτος οφείλει να παρέχει τη μαστογραφία δωρεάν, σε όλες τις γυναίκες άνω των 40 και μετά οι επιστήμονες να αποφασίζουν την κατάλληλη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουν. Εκτίμησε, δε, πως σε ένα βαθμό με την ΗΔΙΚΑ, ειδικά για τις απεικονιστικές εξετάσεις, η προκλητή ζήτηση έχει περιοριστεί.
«Αυτό που πρέπει να αναζητά μια κοινωνία είναι πως θα αφομοιώσει την καινοτομία, με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο», σημείωσε ο Αθανάσιος Λοπατατζίδης, Group Commercial Executive Director της AFFIDEA. Όπως ανέφερε, τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποια βήματα, όμως, «η συζήτηση που πρέπει να κάνει μια σύγχρονη κοινωνία για να επιβιώσει είναι πως θα εισαγάγει, αφομοιώσει και επιβραβεύσει την καινοτομία, συζήτηση που δεν την έχουμε κάνει».
Ο Δρ. Πέτρος Παπαχρήστου, Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων, Όμιλος ΥΓΕΙΑ αναφέρθηκε στη συνεργασία του Ομίλου με έναν φορέα που βοηθάει στην κλινική αξιοποίηση δεδομένων. Πρόκειται για τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, συμβάλλοντας στην κατάλληλη επιλογή θεραπείας για τον καρκινοπαθή, αντλώντας τεκμηριωμένες γνώσεις. «Ταιριάζει τον ασθενή και την πρόγνωση με τη θεραπεία. Είναι ένα εργαλείο που είναι χρήσιμο για περιοχές που δεν υπάρχει διαθέσιμος έμπειρος γιατρός», συμπλήρωσε.