Στον όμιλο Mantis των αδελφών Αλέξανδρου και Χαράλαμπου Κρομμύδα εντάχθηκε επίσημα τον περασμένο Μάρτιο η οινοποιία «Μαλαματίνα», έπειτα από απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης στις 22 Δεκεμβρίου 2021, για την επικύρωση το σχεδίου εξυγίανσης.
Παρά την ομαλή έκβαση του πρώτου σταδίου εξυγίανσης οι “φουρτούνες” στην ιστορική οινοποιία δεν έχουν καταλαγιάσει. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι κήρυξαν νέα απεργία ζητώντας την επαναπρόσληψη 15 εργαζομένων που απολύθηκαν και να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.
«Εδώ και τρεις εβδομάδες βρισκόμαστε σε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι το τέλος Αυγούστου, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας στο εργοστάσιο της οινοποιίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης Ιωάννης Φραγγίδης, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η εταιρεία «ήταν και είναι βιώσιμη και κερδοφόρα και σήμερα μπορεί να έχει έναν κύκλο εργασιών 11 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδά της όλα μαζί δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ», ενώ υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι ήδη έχουν υποστεί μείωση μισθού σε ποσοστό 20%.
Για “μειοψηφία βολεμένων συνδικαλιστών που θέλουν να κλείσει το εργοστάσιο” έκανε λόγο η διοίκηση, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Κεράνη. “Μια ομάδα συνδικαλιστών προπηλακίζει και απειλεί τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και στελεχών, που θέλουν να προσέλθουν για εργασία – όπως έχουν κάθε δικαίωμα – και συστηματικά παρανόμως απαγορεύει την είσοδό τους στο εργοστάσιο, εμποδίζοντας τη λειτουργία της επιχείρησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να είναι κλειστό το εργοστάσιο και να υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων” αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση που επικαλείται το voria.gr.
Όπως τονίζει η εταιρεία, μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και μειωμένων τζίρων, για να μπορέσει η Μαλαματίνα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, απαιτείται αναδιάρθρωση του μοντέλου λειτουργίας της.
Σύμφωνα με πηγές της Μαλαματίνας, αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει και την αναδιοργάνωση τμημάτων και θέσεων εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανισορροπίες που ισχύουν μέχρι σήμερα, όπως π.χ. αμοιβές 65% πάνω από το μέσο όρο της αγοράς σε συγκεκριμένα τμήματα, ανορθολογική κατανομή των θέσεων εργασίας κ.λπ.
Η διοίκηση της εταιρείας κάνει λόγο για ακραίες περιπτώσεις όπως απασχόληση εργαζομένων σε reception/ τηλεφωνικό κέντρο με μισθό σχεδόν 3.000 ευρώ. Τονίζει επίσης ότι υπάρχει πληθώρα επιδομάτων που αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος μισθοδοσίας, πχ. επίδομα παρουσίας, που χορηγείται εφόσον δεν υπάρχει αδικαιολόγητη απουσία, επίδομα εξομάλυνσης εγγάμων, επίδομα εξομάλυνσης αγάμων, οδοιπορικά για την προσέλευση στο εργοστάσιο, επιδόματα πενταετιών στην εταιρία (5ετίας, 10ετίας, 15ετίας, 20ετίας, 25ετίας κλπ).
Το σχέδιο εξυγίανσης
Το σχέδιο εξυγίανσης της «Μαλαματίνας» από τον όμιλο εταιρειών της «Μάντης Εμπορική ΑΕ» υπογράφεται από πιστωτές που εκπροσωπούν το 79,1% , ενώ βάσει αυτού προβλέπεται -μεταξύ άλλων-η δημιουργία νέας εταιρείας και η μεταφορά σε αυτή μέρους του ενεργητικού και ποσοστού περίπου 24% της συνολικής οφειλής (ύψους 35,9 εκατ. ευρώ) της οινοποιίας προς τράπεζες και άλλα ιδρύματα και φορείς (Piraeus SNF DAC, doValue, Εθνική Τράπεζα, ABS Metexelixis).
Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, η Μαλαματίνα, υπό το νέο καθεστώς, προβλέπεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη ήδη από τον δεύτερο χρόνο. Ο δε τζίρος της ιστορικής οινοποιίας προβλέπεται να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3%, με προοπτική να ανέλθει σε 14,7 εκατ. ευρώ το ενδέκατο έτος.