«Η Τραπεζοασφαλιστική αγορά με έμφαση στην αποταμίευση» τέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Βασίλη Παναγιωτίδη, Ανώτερου Διευθυντή, Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο πλαίσιο του συνεδρίου #ocin24 που διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS.
Με τη διαπίστωση ότι την τελευταια πενταετία το bankassurance γνωρίζει άνθιση ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Παναγιωτίδης. “Σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείς προσφέρουμε ασφαλιστικές λύσεις σε τρεις κύριους κλάδους: Aσφαλίσεις Ζωής, ασφαλίσεις Υγείας και Γενικών Ασφαλίσεων”, διανεμοντάς τα ως διαμεσολαβητές”.
Από το 2021 σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη η Ένωση είχε αποφασίσει να ασχοληθεί περισσότερο θεσμικά στο bankassurance με βάση 6 σημεία παρακολούθησης:
1. Ζητήματα νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου
2. Digital transformation των τραπαζοασφαλιστικών προϊόντων
3. Αναβάμθιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών
4. Εκπαίδευση προσωπικού
5. Διεθνείς βέλτιστες πρακτικές
6. Συλλογή στατιστικής πληροφόρησης. Σε αυτόν τον τομέα διαπιστώσαμε ότι “τα προγράμματα δημιουργίας κεφαλαιου που ήταν συνδεδεμένα με επενδύσεις, συνιστούσαν το 2023 το 78% του συνολκικού χαρτοφιλακιου του bankassurance. To 2021 και to 2022 τα ποσοστά ήταν 79% και 78,5% σχεδόν τα ίδια”.
Και συνέχισε:
“Σε κάθε περιπτωση αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα αποταμιευτικά ασφαλιστικά προϊόντα που διανέμουν τα τραπεζικά ιδρύματα αποτελούν την μερίδα του λεοντος, με κεφάλαιο πάνω από 1 δις ευρώ – εξαιρουμένων των ομαδικών κα συνταξιοδοτικών προγραμμάτων”.
Έμφαση, σύμφωνα με τον Ανώτερο Διευθυντή της ΕΕΤ δίνεται το τρέχον έτος στην αύξηση νέας παραγωγής αυτών των αποταμιευτικών προγραμμάτων και στην επέκταση διανομής τους μέσω ψηφιακών καναλιών.
“Θεσμικά μας απασχολεί η εξέλιξη του retail investment package και στις αλλαγές που θα φέρει στην IDD” είπε μεταξύ άλλων ο Παναγιωτίδης.
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι