Τις απόψεις για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία ανέπτυξαν διοικητικά στελέχη τραπεζών από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας γενικότερα για την οικονομία και τις θετικές της προοπτικές, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είμαστε σε ένα σταθεροποιημένο μακροοικονομικό περιβάλλον, παρατηρείται άνοδος στις τιμές των ακινήτων και η δημοσιονομική πολιτική έχει ευθυγραμμιστεί. Επισήμανε επίσης ότι είναι σημαντικό να μείνουμε σε όσα έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα είπε μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη προσήλωσης στην υλοποίηση των μην εξυπηρετούμενων δανείων. Μιλώντας για την Eurobank είπε ότι μέσω των δύο τιτλοποιήσεων και άλλων πρωτοβουλιών τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν από 37% στο τέλος του 2018 σε μονοψήφιο νούμερο το 2021.

Έδωσε μεγάλη έμφαση στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα τονίζοντας ότι η Eurobank είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει κάθε βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι αναπτυξιακοί ρυθμοί στην Ελλάδα είναι μεγαλύτεροι από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Αναφέρθηκε στην σημασία συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και καθιέρωσης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, στην ταχεία απονομής δικαιοσύνης κλπ

Ο κ. Μεγάλου συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Καραβία ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Η Τράπεζα Πειραιώς το 2018 πέτυχε τον στόχο που είχε τεθεί και χορήγησε νέα δάνεια που ξεπέρασαν τα 3 δις. ευρώ ενώ τόνισε ότι και ο στόχος για χορήγηση νέων δανείων 4 δις το 2019 θα ξεπεραστεί, κάτι που φαίνεται από τους πρώτους μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε ότι η πρόοδος είναι μεγάλη, καθώς από τα 106 δισ. ευρώ το 2016, μειώθηκαν στα 80 δισ. σήμερα και το 2021 θα μειωθούν κατά 50 δισ. ευρώ ακόμη στα 30 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί τα δύο θεσμικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης εξέφρασε γενικότερα την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, με ένα ανθρώπινο δυναμικό που έχει αποκτήσει εμπειρία από την πολυετή κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Έδωσε επίσης έμφαση σε θεσμικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτυχθούν μέσω συνεργασιών των τραπεζών μέσω και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και στις ανάγκες να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα εκτίμησε ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει περαιτέρω, ενώ αναφορικά με τη ζήτηση, υπογράμμισε ότι με εξαίρεση τον τουριστικό τομέα και τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι χαμηλή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here