του Ιωάννη Ρουκά
Είναι πλέον σαφές, ότι η ανησυχία όλων, μεταφέρεται πια, στη μετά την πανδημία εποχή. Σίγουρα, η “νέα κανονικότητα” για την οποία μας προετοιμάζουν, θα φέρει πολλούς από εμάς στο κατώφλι αποφάσεων στρατηγικής σημασίας.
Σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό, επιχειρηματικό.
Οι επιχειρήσεις, οφείλουν να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους, στις απαιτήσεις των “υγειονομικών πιστοποιητικών”, της corona – safe λειτουργίας, γενικότερα με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους λειτουργίας και φυσικά εσόδων.
Με δεδομένο ότι το αναγκαστικό lock down της Παγκόσμιας Οικονομίας έφερε ήδη την Ύφεση, πάλι, προ των Πυλών, η επόμενη μέρα, φαντάζει ακόμα πιο απαιτητική για τα Κράτη, τις Οικονομίες τους, τις Επιχειρήσεις. Αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο χείλος του γκρεμού, μοιραία, θα κλείσουν. Αφήνοντας υποχρεώσεις απλήρωτες και φυσικά ανέργους. Θα αφήσουν όμως και ένα κενό, για όσες παραμείνουν ζωντανές.
Με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, σημαντικό ρόλο θα παίξουν την επόμενη μέρα, οι Τράπεζες, με τα Δάνεια που θα κληθούν να δώσουν σε εταιρείες και επαγγελματίες.
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Κλάδος, είχε μόλις μπει σε μια τροχιά εξορθολογισμού του προβλήματος των Κόκκινων Δανείων (Σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, αναμενόμενο Νέο Πτωχευτικό Δίκαιο κλπ.), με την ελπίδα, να μπορέσει να χρηματοδοτήσει πάλι την υγιή επιχειρηματικότητα, στο γενικότερο πλαίσιο ανασυγκρότησης της Οικονομίας, μετά και την Κυβερνητική Αλλαγή του περασμένου Καλοκαιριού και την ορατή σε όλους ανάκτηση της αξιοπιστίας της Χώρας Διεθνώς.
Όμως, με την πανδημία, πρέπει τώρα να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι μετά το lock down και την αναμενόμενη από αυτό Ύφεση, η Οικονομία μας θα μπορέσει να επανέλθει στους ρυθμούς Ανάπτυξης που φαινόταν ότι θα είχε το 2020.
- Οι Τράπεζες λοιπόν, έμπειρες πια στη διαχείριση των Κόκκινων Δανείων, απαλλαγμένες από ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά, ίσως έρθουν αντιμέτωπες από μια νέα γενιά από αυτά λόγω της πανδημίας.
- Παράλληλα, θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία και τις Επιχειρήσεις για να επανέλθει ο ρυθμός τους όπου ήταν πχ τον Οκτώβριο του 2019 όπου ανέμεναν να τρέξουν σε ένα πιο φιλικό για αυτές περιβάλλον και καθεστώς, με ένα Κράτος σύμμαχο πια, με διαδικασίες πιο γρήγορες, με εργαλεία της εποχής.
- Ο ρόλος τους είναι κομβικός για να μπορέσει η Χώρα να ξεπεράσει το σοκ από το οποίο αναγκαστικά, από κάτι εξωγενές, θα περάσει, όπως και οι επιχειρήσεις.
Οι Τράπεζες οφείλουν να σταθούν δίπλα στις Επιχειρήσεις και στους Επαγγελματίες, όχι όμως λειτουργώντας με την παλιά και πολυ-φορεμένη συνταγή του “σου παίρνω την ομπρέλα όταν αρχίζει να βρέχει”, η οποία μάλιστα ευθύνεται κατά πολύ και για το μέγεθος του προβλήματος των Κόκκινων Δανείων που συσσωρεύτηκαν την περασμένη δεκαετία.
Οφείλουν να κάνουν χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου που θα τους δοθεί από την ΕΚΤ, την EBD, το Ελληνικό Κράτος με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οφείλουν να ρίξουν χρήμα στην Αγορά, πρώτα από όλα για αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που μοιραία θα έχουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και αμέσως μετά για τη στήριξη του μετασχηματισμού τους τον οποίο θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν και υλοποιήσουν για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
- Οφείλουν, να κάνουν χρήση άλλων κριτηρίων, από αυτά στα οποία ήταν συνηθισμένες να εφαρμόζουν στην αξιολόγηση των αιτημάτων χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις.
Οι Κρατικές Εγγυήσεις, προφανώς θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των αιτημάτων αυτών, αλλά θυμόμαστε όλοι ότι ακόμα και με τέτοιου είδους εγγυήσεις, οι Τράπεζες, εφάρμοζαν τελικά, τις δικές τους διαδικασίες πριν κάποιος ακούσει το πολυπόθητο “εγκρίνεται”.
Επομένως, θα ήταν λογικό, τα είδη των Δανείων να είναι δύο κατηγοριών όπως είπαμε παραπάνω:
- Ρευστότητας, για την διασφάλιση της λειτουργίας, μετά την άρση των μέτρων.
- Επενδυτικά, για την προσαρμογή των παραγωγικών διαδικασιών για τη Βιομηχανία και των παρεχόμενων Υπηρεσιών για Κλάδους όπως ο Τουρισμός και τους γύρω από αυτόν Κλάδους, την αμέσως επόμενη περίοδο και παράλληλα.
Μη ζητάμε από την Επιχειρηματικότητα να αλλάξει και να προσαρμοστεί, να μετεξελιχθεί, χωρίς να ζητήσουμε το ίδιο και από το Τραπεζικό μας Σύστημα. Είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση αρχικά και την Ανάπτυξη στη συνέχεια.
{Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος Πρόεδρος Ομάδος Διοίκησης Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ Μακεδονίας}