του Θεόδωρου Γιαμιά

Είναι σαφές ότι σε ένα κόσμο όπου ο ανταγωνισμός ανεβαίνει κάθε μέρα σε ‘’νέα υψηλά’’ , χρειάζεται οπωσδήποτε, όποιος  ασχολείται με τις επενδύσεις (και όχι μόνο) , να είναι εξειδικευμένος σε ένα τομέα , έτσι ώστε να γνωρίζει τα μικρά και μεγάλα μυστικά του , τα οποία και θα του δώσουν το πλεονέκτημα σε σχέση με την υπόλοιπη μάζα συμμετεχόντων που  συνήθως άγεται και φέρεται πιστεύοντας ότι μπορεί να τα καταφέρει παντού, χωρίς εξειδικευμένη συμβουλή.

Σήμερα θα δώσουμε το περίγραμμα του σκελετού δράσεων που χρειάζεται να γνωρίζει ένας επενδυτής ώστε να έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας στον τομέα της βιοτεχνολογίας , ενώ αρκετές από τις τακτικές μπορούν βεβαίως να χρησιμοποιηθούν με παραλλαγή ,και σε άλλες κατηγορίες.

Τον κλάδο αποτελούν εταιρείες που έχουν ως σκοπό την έρευνα – ανάπτυξη – δημιουργία – εμπορευματικοποίηση , νέων φαρμάκων και λύσεων για όλους τους τομείς που αφορούν την υγεία και τη μακροζωία του ανθρώπου . Υπάρχουν οι ‘’big players’’ όπως η MERK – BMY – GILD κτλ , μεσαίου βεληνεκούς εταιρείες , αλλά (και εδώ είναι η διαφορά) οι λεγόμενες ‘’clinical stage companies’ , που δημιουργούν (εξελίσσουν) νέα φάρμακα χωρίς να έχουν περάσει ακόμη στο στάδιο της εμπορικής εκμετάλλευσης ….

Tα βασικά δεδομένα υπεροχής του κλάδου

 • Υπερπληθυσμός με ανοδικές τάσεις και ανάγκη για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
 • Νέες τεχνολογίες οι οποίες δημιουργούν καινούργια φάρμακα , αντιμετωπίζοντας ασθένειες ανίατες μέχρι σήμερα.
 • Συνεχείς εξαγορές … Οι μεγάλοι παίκτες έχοντας βγάλει τα προηγούμενα χρόνια τρελλά κέρδη , κάθονται πάνω σε ‘’βουνά’’, στην κυριολεξία, μετρητών  τα οποία γνωρίζουν ότι πρέπει να επενδύσουν 1) διότι το cash είναι dead money , 2) οι μικρές εταιρείες αν εξαγοραστούν στο σωστό timing θα τους εξασφαλίσουν νέα κέρδη και παραμονή στην κορυφή …
 • Δυνατότητα τρομακτικών κερδών , λόγω της αποκλειστικότητας διάθεσης οποιουδήποτε νέου ‘’φαρμάκου’’ , δηλ από τη στιγμή που ένα φάρμακο θα γίνει approved by FDA , η εταιρεία που το παράγει προστατεύεται για ένα πολύ μεγάλο διάστημα από οποιονδήποτε ανταγωνιστή (αντιγραφής ή γενοσήμου) , με αποτέλεσμα τεράστια κέρδη χωρίς ανταγωνισμό .
 • Συνεχής ροή δεδομένων μέσω των trials (οι κλινικές φάσεις δοκιμών ) που δημιουργούν ‘’ευκαιρίες μοναδικού χαρακτήρα΄΄ κα.

Πως διαχωρίζουμε τις εταιρείες

Δύο είναι οι κατηγορίες:

 1. Αυτές που είναι ήδη ολοκληρωμένες σαν εταιρείες (μιλάμε πάντα για εισηγμένες) , και
 2. Αυτές που είναι σε φάση before commercialization , δηλαδή ‘’καίνε χρήμα’’ στην προσπαθειά τους να εξελίξουν και να φέρουν στην παραγωγή ένα νέο φάρμακο και κατόπιν να το διαθέσουν στην παγκόσμια αγορά .

Τρόπος χειρισμού

Βασικός κανόνας είναι το 50% του κεφαλαίου (ενός επενδυτή) να είναι τοποθετημένο σε μεγάλες και σταθερές εταιρείες για λόγους ασφάλειας και ισοροπίας , το υπόλοιπο 50% μπορεί να τοποθετηθεί στις μικρές εταιρείες αλλά εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι (λόγω υψηλού beta) δεν πρέπει μια εταιρεία να καταλαμβάνει περισσότερο από το 5% του κεφαλαίου μας

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 • Βρίσκουμε τους ‘’καταλύτες’’ (τα γεγονότα) που πιθανά θα επηρεάσουν την πορεία της εταιρείας που μας ενδιαφέρει.
 • ‘’Καταλύτης’’ μπορεί να είναι : τα trials των δοκιμών που περνά το φάρμακο μέχρι να πάρει έγκριση , τα αποτελέσματα τριμήνου , οι παρουσιάσεις της εταιρείας σε διάφορα συνέδρια (asco , jp morgan , ash etc) , φήμη εξαγοράς – συνεργασίας – συγχώνευσης , κλπ
 • Σκανάρουμε την εταιρεία :
 1. Το διοικητικό συμβούλιο και την φήμη που το ακολουθεί
 2. Το μετοχικό κεφάλαιο όπου ψάχνουμε να βρούμε ποιοί συμμετέχουν , οι βασικοί μέτοχοι αγοράζουν την εταιρεία τους; Ή την πουλάνε … και από τους institutionals (θεσμικοί) ποιοί συμμετέχουν (;), τα δυνατά ονόματα του χώρου είναι μέσα; Αν όχι γιατί να είμαστε εμείς; Ξέρουμε ποιοί είναι οι δυνατοί ; Αν όχι οφείλουμε να μάθουμε…
 3. Το φάρμακο που ετοιμάζει η εταιρεία καλύπτει βασική ανάγκη ‘’unmet need’’ με αποτέλεσμα να φέρει πολλά λεφτά στο ταμείο σε περίπτωση έγκρισης  ή θα κληθεί να ‘’πουλήσει’’ μέσα σε ένα κορεσμένο περιβάλλον με πολλές παρεμφερείς λύσεις?
 4. Εχει δεσμευτεί μέσω επίσημης συνεργασίας κάποιος από τα βαριά ονόματα του χώρου να χρηματοδοτήσει μέρος της διαδικασίας προκειμένου να έχει μετά royalties; Αν ναι είναι πρόσθετο επιχείρημα για το ότι «κάτι καλό συμβαίνει εδώ»
 5. Κοιτάμε τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας πολύ προσεκτικά , δεν ξεχνάμε ότι είναι σε κλινικό επίπεδο , δεν έχει ‘’τζίρο’’ άρα καίει χρήμα μέχρι να τελειώσει η διαδικασία έγκρισης του φαρμάκου , αν όμως στο μεσοδιάστημα ‘’ξεμείνουν από λεφτά’’ θα πρέπει να «σηκώσουν» νέο χρήμα μέσω έκδοσης νέων μετοχών πράγμα που συνήθως σημαίνει άμεση και δυνατή πτώση της τιμής της μετοχής ….
 • Αξιολογούμε πόσα φάρμακα αναπτύσσει η εταιρεία που παρακολουθούμε , όσο λιγότερα τόσο μεγαλύτερη η επίδραση μιας θετικής η αρνητικής εξέλιξης , στην ίδια την εταιρεία και κατ’ επέκταση στην μετοχή της.

  Τα trials

 • Είναι οι φάσεις που περνά από επιτροπή ένα φάρμακο μέχρι να πάρει την τελική έγκριση , υπάρχουν τρείς φάσεις (phase 1 , 2 ,3) ενώ στο τέλος υπάρχει η επιτροπή του FDA (Αμερικανικός Εθν Οργ Φαρμάκων) η οποία , αν το φάρμακο περάσει τις δυο πρώτες φάσεις θα αποφανθεί αν τελικά πρέπει να πάρει εγκριση ή όχι

Πληροφόρηση

Πολύ χρήσιμα site που θα μας βοηθησουν στην συλλογή στοιχείων και την έρευνα που θα κάνουμε

 • www.Biopharmcatalyst.com
 • www.seekingAlpha.com
 • www.finviz.com
 • www.nasdaq.com
 • Κ.Α

Eφόσον έχουμε αναλύσει επαρκώς όλους τους παραπάνω παράγοντες , θα χρειαστεί να βάλουμε κάτω το γράφημα της εταιρείας που μας ενδιαφέρει και να προσπαθήσουμε μέσω της τεχνικής ανάλυσης να βρούμε το ‘’perfect timing’’ εισόδου (και εξόδου βεβαίως) , πράγμα βέβαια εξαιρετικά δύσκολο μιας και πολλές φορές οι κινήσεις είναι αστραπιαίες ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το ένα μάτι είναι εστιασμένο πάντα τόσο στα pre hours transactions όσο και στα after hours , μιας και πολλές φορές αυτές οι συναλλαγές ‘’βγάζουν λαγό’’….

Κλείνοντας αυτό το σύντομο review , θα ήθελα να τονίσω ότι γενικότερα οι χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά ειδικότερα ο συγκεκριμένος κλάδος χρειάζονται πολύ μελέτη , εξοικείωση , παρακολούθηση, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι έως και εκπληκτικό

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here