Δεδομένο το όφελος των τραπεζών μετά την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS.
Προφανώς θα μεγιστοποιηθεί από μία ενδεχόμενη-αύριο Παρασκευή- θετική στάση της Moody’s– καθότι είναι ο αυστηρότερος αξιολογητής και με τη μεγαλύτερη βαρύτητα- πολύ δε περισσότερο εάν τον καναδικό οίκο ακολουθήσει η Standard & Poor’s τον Οκτώβριο.
Το θετικό- κατ’ αρχήν- πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει και την Ελλάδα ως κανονική (επενδυτικά) χώρα και δεν καλύπτει το κρατικό χρέος/ομόλογα κατ’ εξαίρεση αλλά όπως κι όλων των άλλων.
Διπλό όμως το θετικό για το εγχώριο banking, καθώς αυτή την περίοδο διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο (χρέους) 40 δισ. € σε κρατικά ομόλογα, που λόγω της απόκτησης του investment grade- από την εξουσιοδοτημένη DBRS– ανατιμολογείται αισθητά και μάλιστα σε συγκυρία που η ΕΚΤ αποφασίζει σήμερα ή προσωρινή παύση ή νέα αύξηση στα βασικά επιτόκια.
Στα 23 δισ. € τα (άμεσα ) κρατικά ομόλογα συν άλλα 18 δισ. €– μέσω του “Ηρακλή Ι και ΙΙ“- αναβαθμίζουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους.
Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και επενδυτικά- δεδομένου του “βάρους” λόγω DTC.
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη, που αφορά στην κάθετη μείωση της πιστωτικής επέκτασης.
Τα υψηλά κόστη χρήματος, τα όλο και υψηλότερα επιτόκια “στεγνώνουν” τις χρηματοδοτήσεις, ενώ πρόσθετος πονοκέφαλος είναι οι πρόωρες αποπληρωμές από εταιρείες με γεμάτο “ταμείο” και επιλέγουν να καλύψουν τώρα δανειακές κ.α. υποχρεώσεις.
Η παράμετρος της δημιουργίας νέας “γενιάς” μη εξυπηρετούμενων δανείων– μετά μάλιστα τις συνέπειες των καταστροφών σε Εβρο-κυρίως όμως- σε Θεσσαλία είναι…αυτονόητη, μένει να εκτιμηθεί το ύψος των νέων NPLs.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here