Οι τράπεζες ζητούν τη βοήθεια του «Λευκού Τειρεσία» για να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η «μαύρη λίστα του Τειρεσία» ταλαιπωρεί -χρόνια ολόκληρα- τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αλλά και τους ιδιώτες που ψάχνουν για ελάχιστα δανεικά από τις τράπεζες.

Ο «Λευκός Τειρεσίας» έρχεται να επιβραβεύσει για πρώτη φορά τους συνεπείς δανειολήπτες και φορολογούμενους.

Για πρώτη φορά, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια οικονομικής ύφεσης, ανεργίας και υπερ-φορολόγησης δημιουργείται μια ουσιαστική υποδομή που θα μπορεί να εντοπίζει αμέσως και να επιβραβεύει όλους εκείνους που άντεξαν και παρέμειναν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους εξυπηρετώντας κανονικά δάνεια και οφειλές.

Μια Ανεξάρτητη Αρχή θα αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά -κυρίως- των φυσικών προσώπων, ξεχωρίζοντας τους κακοπληρωτές από τους συνεπείς.

Ο “Λευκός Τειρεσίας”, η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, όπως ονομάζεται η νέα υπηρεσία, θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων (ακόμη και τις μη ληξιπρόθεσμες) και θα διασταυρώνει τις πληρωμές και τις εξοφλήσεις.

Με τις πληροφορίες και τα στοιχεία που συλλέγει ο Λευκός Τειρεσίας, θα σκιαγραφείται το προφίλ ιδιωτών και επιχειρήσεων και θα βαθμολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα.

Περίπου όπως συμβαίνει και με τους περιβόητους τρεις Διεθνείς Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και τα κρατικά ομόλογα.

Οι φορολογούμενοι που θα συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία αξιολόγησης θα χαρακτηρίζονται καλοπληρωτές και στο εξής θα απολαμβάνουν ευνοϊκότερων όρων στις μελλοντικές συμβάσεις δανείων με τις τράπεζες.

————————————————————————————————–

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ INTELLIGENΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, Ο,ΤΙ ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ, ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

————————————————————————————————–

Οι τράπεζες είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά και για λόγους Marketing αφού θα προτείνουν στους συνεπέστερους πελάτες τους καλύτερα επιτόκια και ειδικές προσφορές για δάνεια και πιστωτικές κάρτες, λίγο πριν την άρση των capital control.

Τελικός στόχος είναι να υπάρξει η εξατομικευμένη τιμολόγηση και στους πελάτες της λιανικής, με επιβράβευση των καλοπληρωτών με χαμηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα στην αγορά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα χρησιμοποιήσει κατ’ αρχήν το Σύστημα Βαθμολόγησης Πιστοληπτικής Συμπεριφοράς, που λειτουργεί ήδη στην Τειρεσίας Α.Ε.

Ο Λευκός ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ δεν θα είναι δωρεάν.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει αίτηση για την πιστοληπτική του αξιολόγηση καταβάλλοντας ένα τέλος.

Οι τράπεζες, με την σειρά τους, θα εντάσσουν τη βαθμολογία αυτή στα αντίστοιχα εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης και πιστοληπτικής διαβάθμισης που διαθέτουν ήδη και με βάση και μια σειρά άλλων κριτηρίων, όπως για παράδειγμα το επάγγελμα του πελάτη και το εισόδημά του, θα λαμβάνουν την τελική απόφαση, όχι μόνον για το εάν θα λάβει κάποιος δάνειο ή όχι, αλλά και με τι επιτόκιο …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here